Vučić u "Ćirilici"

Vučić: Evropa pokazala da je nemoćna pred Prištinom

  • 26.03.2019. 23:01

Plašim se da Priština neće skoro ukinuti takse na srpsku robu i da zapravo ne želi da nastavi razgovore za vrijeme aktuelne evropske administracije - ocijenio je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, gostujući kod Milomira Marića u emisiji "Ćirilica".

Ocjenjujući da Priština čeka nekakve promjene, Vučić je istakao da ne razumije zašto to rade i zašto "kupuju vrijeme", jer time samo pokazuju svoju neodgovornost.

Srbi su, podvukao je, u teškoj situaciji zbog nenastavljanja pregovora.

"Noćne more imam svaku noć, nadajući se da će sve proći mirno i u Zubinom Potoku, Mitrovici, Gračanici, svakom mjestu na KiM. A, oni bi morali da imaju još veće, jer ništa neće moći da urade sa onim što smatraju svojom zemljom, a što mi tretiramo kao našu", rekao je Vučić.

Podvukao je da bez dogovora sa Beogradom, Priština nigde ništa nikada ne može da uradi.

"Ne razumijem da su ti ljudi toliko neodgovorni da to ne vide", primjetio je Vučić.

Ukazao je da je i EU mogla da reaguje na prištinsko udvođenje taksi i da je imala mehanizam koji bi skupo koštao Prištinu, ali da to nije učinila.

Pojasnio je da je Evropa mogla da pokrene postupak po pitanju kršenja SSP-a.

"Ali, politička odluka je bila da ne idu u taj postupak, računajući da će time Prištinu i radikalne elemente u Prištini da dovedu do još većeg sukoba sa njihovim narodom i unište joj evropsku perspektivu", naveo je Vučić.

Time su, kaže, zapravo rekli Prištini – "nemoćni smo pred vama, možete da radite šta god hoćete". To je bio pogrešan signal, istakao je Vučić.

Kako je rekao, nakon stabilizacije zemlje u ekonomskom smislu, ukazao je na to da je potreban pokušaj dogovora sa Albancima.

Vučić je istakao da će Srbi i Albanci u narednih 100 godina biti dva najveća naroda u regionu i da će biti velika stvar ako se obezbijedi mir između dva naroda za narednih 100-150 godina.

Iako je, kaže, svjestan, da bi Srbi najviše voljeli da čuju "kako ćemo nekoga da protjeramo preko Prokletija". Podvukao je da dugoročnog mira nema bez rješenja.

Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.