Predsjednik Srbije

Vučić: Nad kim Hrvatska slavi pobjedu?

  • Извор: Танјуг
  • 04.08.2021. 22:17

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da obilježavajući Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u "Oluji", podsjećamo sebe na ono što se dogodilo u avgustu 1995. godine, na užasan pogrom, protjerivanje više od 250.000 Srba, egzodus i etničko čišćenje, ali konačno podsjećamo sebe i na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo.


"Govorimo o našem identitetu u koji su ugrađene kolone na traktorima, zbegovima, ubistva na Petrovačkoj cesti, i nečija jasna namera da Srba u Hrvatskoj više nema", rekao je Vučić.

U naš identitet, dodao je, ugrađen je vječno i Jasenovac, Jadovno, Prebilovce, svaka jama, malj, kama, koje su posledica iste politike - istrebljena Srba, 50 godina ranije.

"Naučili smo zahvaljujući istoriji, da se ona možda ne ponavlja, ali da se rimuje. Danas obeležavamo jedno od njenih rimovanja, ono u kojoj se posle 50 godina reč malj rimovala sa rečju metak, kama sa reči bomba, istrebljenje sa rečju proterivanje", rekao je predsjednik Srbije.

Obilježavamo, kaže, rimovanje rjječi ustaškog minsitra pravde iz 1941. godine koji je rekao da će Srbi ili milom da se uklone iz njihove domovine, ili će ih silom protjerati, sa Tuđmanovim riječima iz 1995.godine da Srbe treba tako snažno udariti da praktično nestanu.

I Srbi su iz Hrvatske, istakao je, bar iz hrvatskog ugla gotovo i praktično nestali, iseljeni, prognani, otjerani.

"Hrvatska sada slavi dan pobede i domovinske zahvalnosti. Pobede nad kim? Nad dobrim i skromnim, ljudima, građanima Knina, Vrgin mosta, Dvora, Kostajnice, nad čestitim domaćinima, zemljoradnicima u selima Like, Dalmacije, Banije ,Korduna…", ukazao je predsjednik Vučić.

Svakako, kaže, nije ni ona na koju je mislio Nikola Tesla kome su ustaše ubile 91 člana porodice, od čega 14 u Jasenovcu, a njegov spomenik u Gospiću raznijele eksplozivom 1992.godine.

"Za nas to nisu samo strašne brojke stradalih. Nikada nećemo zaboraviti nepregledne kolone traktora koje voze dečaci jedva izbegli metku, bombi ili kami. Ikone našeg sećanja i večni temelji identiteta su majke koje privijaju svoje bebe u strahu da progonitelji od nekud ne iskrsnu i završe svoj davno planirani krvavi posao", rekao je Vučić.

Žive su, dodao je, slike iz tih izbjegličkih kolona.

A, na sve to, ukazao je Vučić, svijet i međunarodna pravda rekli su svoje.

Podsjetio je da je Haški tribunal 2011. godine proglasio generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivim za učestvovanje udruženom zločinačkom poduhvatu koji je predvodio Tuđman, Gotovinu osudio na 24, a Markača na 18 godina zatvora.

"Ipak, samo godinu dana kasnije, Žalbeno veće Tribunala oslobodilo ih je svih optužbi. Toliko o međunarodnoj pravdi, o pravu, o pravdi za nas Srbe", poručio je Vučić.

On je u Busijama zahvalio svima koji su večeras došli na centralnu manifestaciju što zajedno pokazuju koliko volimo svoj narod i da nećemo da zaboravimo na sve kroz šta su Krajišnici morali da prođu.

Тагови: