Predsjednik Srbije

Vučić: Prvi put da čujem da pitanja BiH i KiM treba da se rješavaju zajedno

  • Извор: Агенције
  • 02.02.2023. 18:23

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je šefu poslaničkog kluba "Mi moramo zajedno" u Skupštini Srbije da je interes Srbije da bude u EU, ali da je ona vojno neutralna i da će to dugo biti.

Vučić je to rekao Zelenoviću tokom skupštinske rasprave o prijedlogu za KiM, tokom koje je Zelenović rekao da ta politička stranka ima dva cilja - stvaranje zajedničke odbrane regiona i stvaranje regionalne ekonomske zajednice.

Prema riječima Vučića, interes Srbije je da bude u EU, a da kada se radi o vojnoj neutralnosti, to je nešto što je Srbija izglasala.

"Ako hoćete da podnesete narodnu inicijativu nemam problem. Sa KFOR-om razgovaramo u svakom trenutku, to je ono što je naš interes, a ne ulazak u NATO. Moramo da sarađujemo i od neprijatelja i poluprijatelja pravimo prijatelje. Kažete da je pitanje BiH teško pitanje. To je prvi put da čujem da pitanje BiH i KiM treba da se rješava zajedno. Spreman sam da razgovaram o svim idejama“, rekao je Vučić.

On je naveo i da jedna tačka u inicijativi govori kako da se dođe do kompromisa i većih investicija, kao i da je tražio da mu se precizno kaže šta je to, kao i priča o oročenom članstvu.

"Ne možemo protiv cijelog svijeta i vrijeme je da se ponašamo odgovorno. Ne mogu da razgovaram sa onima koji su došli da unize Narodnu skupštinu i da se fizički razračuvnavaju. To je bila sramota. Srbiji da to uradite na današnji dan. Dizali ste poslovnik, a svi ste dobili riječ“, rekao je Vučić aludirajući na raniji incident u Skupštini.

Kada se radi o pozivu na konsultacije, Vučić je kazao da ga nije poslao pismeno poslaničkim grupama jer se šest grupa izjasnilo da neće doći, kao i da je spreman da primi Zelenovića, ako želi da čuje još detalja.

Dodao je da će svijet u narednom periodu sa sve više problema da se suočava - biće sve manje hrane, ratni sukob biće većih razmjera.

Istakao je da će, dok god bude mogao, da se pridržava slobodarske politike države.

"Kada budemo procijenili da su vitalni intersi ugroženi, neću da žrtvujem Srbiju“, rekao je Vučić.

Predsjendik Srbije je dodao da ne vjeruje da će Srbija skoro ući u EU.

"U EU niko neće nove članove, pošto neće da prime Ukrajinu, koja insistira na tome, neće ni nas“, rekao je Vučić.