Predsjednik Srbije

Vučić sa Tajanijem: Balkan ima strateški značaj

  • Извор: Агенције
  • 21.03.2023. 11:22

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsjednikom Savjeta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem.

Tajani je izjavio da Italija želi da bude prisutnija u Srbiji i na Balkanu, za koji je rekao da ima strateški značaj i koji mora da osjeti da ih vole i cijene susjedne zemlje.

- Počeli smo od velike balkanske zemlje koja je kandidat za članstvo u EU. To je političko opredjeljenje za šta je Italija radila, da ponovo bude prisutna u Srbiji i svim dijelovima Balkana. Želimo da i u budućnosti sarađujemo sa ljudima sa kojima smo sarađivali u prošlosti - rekao je Tajani na otvaranju italijansko-srpskog poslovno-naučnog foruma.

On se istovremeno zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije za sve što rade kako bi se vratio mir na Balkan.

- Vjerujem da će Vučić i vlada dati doprinos razvoju saradnje dvije zemlje i da će izgraditi važan put za stabilnost Balkana i cijele Evrope - rekao je Tajani.

On je kazao da je Italija zemlja koja je finansijski razvijena i da ima četiri miliona malih i srednjih preduzeća i da je uvjeren da može da izvozi svoja znanja i proizvode.

- Želimo Srbiju u EU, da dobije efektivno članstvo. Želimo da otvaramo nova radna mjesta. Suočavamo se sa izazovima poput borbe protiv klimatskih promjena. Moramo da sarađujemo u fundamentalnim sektorima. Važno je da se poslovni ljudi sastanu i zajedno grade nešto za dobrobit naših zemalja, da se posvetimo nauci i istraživanjima bez čega nema rasta. Taj spoj između ekonomije i naučne saradnje naših zemalja je od presudnog značaja - rekao je Tajani.

On je kazao i da će danas biti potpisani brojni važni sporazumi, poput sporazuma za sektor kinematografije.

- Ovaj skup je značajan i zbog signala da je Srbija od presudnog značaja za stabilnost regiona - rekao je Tajani i najavio da će početkom aprila organizovati skup svih ministara spoljnih poslova Balkana na kome će se razgovarati o budućnosti tog regiona.

Dodao je da se u ponedeljak, na sastanku ministara u Briselu razgovaralo o situaciji na Balkanu, ali i o mogućnostima koje Balkan nudi Evropi i srpskim preduzećima.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос