Predsjednik Srbije

Vučić se obratio u Vašingtonu: Srbi i Јevreji su se podržavali i podržavaće se

  • 02.03.2020. 08:15

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC), na kojoj je istakao da su Srbi i Јevreji oduvijek imali dobre odnose. Najavio je otvaranje kancelarije Privredne komore Srbije u Јerusalimu.

Predsjednik Vučić je na skupu u Vašingtonu istakao da su Srbi i Јevreji dijelili sudbinu u Јasenovcu tokom Drugog svjetskog rata i ustaškog režima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Vučić je podsjetio da je Srbija među prvima podržala Balforovu deklaraciju, te da je još 1917. Milenko Vesnić, jugoslovenski predstavnik u Vašingtonu, podržao ideju o formiranju države Јevreja i to pod nazivom Izrael.

"Podržavali smo i podržavaćemo jedni druge i danas", istakao je predsjednik Srbije podsjećajući da je prije dvije godine sa izraelskim predsjednikom Ruvenom Rivlinom otvorio ulicu Teodora Hercla u Beogradu.

Naveo je da je Srbija 2016. bila prva zemlja u cijeloj Evropi koja je usvojila zakon o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih nasljednika.

Od tada je, ukazao je, isplaćeno oko 30 miliona evra jevrejskoj zajednici u Srbiji.

Podsjetio je, takođe, da je Srbija usvojila Zakon o memorijalnom centru Staro sajmište, gdje su stradali i Srbi, Јevreji i drugi narodi.

Ukazao je da je pred obilježavanje 75. godišnjice oslobođenja Aušvica, na zgradi Predsjedništva Srbije na Andrićevom vencu bila istaknuta žuta zastava sa Davidovom zvezdom.

"Oduvijek smo bili u dobrim odnosima sa Јevrejima, volimo ih i činićemo sve da ih poboljšamo", istakao je predsjednik Srbije tokom obraćanja na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove.

U tom kontekstu najavio je da će Srbija uskoro otvoriti kancelariju Privredne komore Srbije u Јerusalimu.

"To je naš način da pokažemo poštovanje prema Јevrejima", istakao je predsjednik Srbije dodajući da je situacija u regionu vrlo kompleksna.

Inače, predsjednik Srbije je na početku obraćanja prisutne pozdravio na hebrejskom i engleskom jeziku.

AIPAC važi za jednu od najmoćnijih i najuticajnijih lobističkih grupa u Vašingtonu, a zastupa i zagovara interese Izraela.

Smatra se da igra ključnu ulogu u tradicionalnom savezništvu i tesnim odnosima SAD i Izraela.

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина