Потпредсједник Владе Србије

Вулин: Црногорска скупштина, ако не смије да помене усташе и Хрватску, нека не раситњава јасеновачку голготу

 • Извор: СРНА
 • 18.05.2024. 14:20

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин поручио је да Скупштина Црне Горе, ако не смије да помене усташе и Хрватску и Нијемце у резолуцији о Јасеновцу, не раситњава јасеновачу голготу да би оправдала Владу зато што ће гласати за резолуцију о Сребреници.

Вулин је истакао да резолуција о јасеновачкон геноциду не може и не смије да буде пуко поткусуривање са Сребреницом.

"Превелика је јасеновачка патња, а још већи хрватски гријех да би се Јасеновац поредио са Сребреницом", нагласио је Вулин.

Он је навео да су писци црногорске резолуције о Јасеновцу успјели оно што нико није могао, да напишу резолуцију о јасеновачком геноциду, а да ни једном не помену усташе и НДХ, да српско име помену једном, а хрватско само када су набрајали народе који су страдали у Јасеновцу.

Калабухов: Резолуција о Сребреници провокација која носи дестабилизацију

Калабухов: Резолуција о Сребреници провокација која носи дестабилизацију

"Можда црногорски језик није довољно богат да све ово поброји, али могли су писци резолуције да се послуже и српским", рекао је Вулин, који је и сенатор Републике Српске.

Осим мањка ријечи или, како каже, мањка храбрости да изговоре просту истину о одговорности НДХ, Хрвата и усташа, Вулин је истакао да су писци резолуције показали и потпуно непознавање историје.

Вулин је подсјетио да 22. априла 1944. године јасеновачки логор није расформиран, како се каже у приједлогу резолуције, већ су преостали логораши, њих шест стотина од укупно хиљаду, извршили пробој јуришајући на хрватске усташе и жицу.

Каран: Резолуцију о Сребреници треба назвати антисрпска резолуција

Каран: Резолуцију о Сребреници треба назвати антисрпска резолуција

Запамћено је, напоменуо је, да је Миле Ристић логораш, Козарчанин отео усташама митраљез и покривао пробој, те додао да не знају писци резолуције да је Јасеновац једини логор смрти који на срамоту и партизана и четника није ослобођен, већ су се логораши сами ослободили, па самим тим није могао бити расформиран.

"Ако Скупштина Црне Горе не смије да помене и Хрватску и усташе и Нијемце нека не раситњава јасеновачку голготу да би оправдала Владу Црне Горе зато што ће гласати за резолуцију о Сребреници. Не знам шта је већа увреда за Србе", нагласио је Вулин реагујући на приједлог резолуције о геноциду у Јасеновцу који је предат Скупштини Црне Горе.

Вишковић: Резолуција историјски не значи ништа, али политички може направити проблем

Вишковић: Резолуција историјски не значи ништа, али политички може направити проблем

Сви посланички клубови парламентарне већине у Црној Гори потписали су приједлог резолуције о геноциду у Јасеновцу, који је синоћ предат у скупштинску процедуру.

У тексту је предложено да 22. април буде званично признат као Дан сјећања на геноцид у Јасеновцу, који ће се обиљежавати сваке године, те се осуђује свако порицање тог геноцида и позива на очување сјећања на те трагичне догађаје кроз образовне програме и активности које ће спријечити било какав облик ревизионизма.

Пратите нас и путем Вибера

 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Прича се

  '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

 • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 22:35 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

  ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.