Prvi svjetski rat

Vulin na obilježavanju 102 godine od povlačenja srpske vojske na Krf

  • 28.09.2018. 22:06

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je danas komemorativnim skupovima na Krfu u znak sjećanja na stradanje 250 hiljada civila i pripadnika srpske vojske u Prvom svjetskom ratu na grčkim jonskim ostrvima Krf i Vido.

Obilježavanju 102 godine od povlačenja srpske vojske na ostrvo Krf i odavanju počasti prisustvovala je i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i kadeti Vojne akademije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije. 

Komemoraciju na ostrvu Krf predvodio je izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković koji je položio vijence i odao počast kod spomen-kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vido, kod mornaričkog krsta i u "plavu grobnicu". 

Krfska epopeja predstavlja jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije Srba. 

Riječ je o periodu velikog stradanja civilnog stanovništva i vojske koji su, iscrpljeni dugotrajnim marševima kroz Kosovo i Metohiju i preko Albanije, spas potražili na grčkim ostrvima Krf i Vido. 

Poslije neuspjelog pokušaja da se srpska vojska povlači dolinom Vardara, do čega je došlo zbog prodora bugarske armije i presijecanja komunikacija, te izostanka planiranog prodora saveznika iz Soluna u susret srpskoj vojsci, Vrhovna komanda je 24. novembra 1915. godine odlučila da se trupe povuku preko Crne Gore i Albanije na Jadransko primorje. 

Uslijedilo je više od mjesec dana teških marševa po najlošijem vremenu i bespuću, nakon kojih se srpska vojska okupila kod Skadra, Drača i Valone odakle se povukla na Krf. 

Do aprila 1916. godine na Krf je stiglo 151.828 vojnika, u Bizerti oko 13 hiljada, a na Korziku i u Francusku oko pet hiljada vojnika. 

Načelnik Vrhovne komande general Petar Bojović na Krf je stigao među posljednjim ešalonima.