Novi Sad

Zabranjeni mobilni telefoni đacima u školi, trebaju li tako i ostali?

  • Извор: Телеграф
  • 22.03.2023. 22:36

Đacima Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sremske Kamenice od danas je zabranjeno nošenje mobilnih telefona u školu, što predstavlja prvu odluku ovog tipa na području grada.


S obzirom da je Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u decembru 2022. godine donijelo odluku da škole samoinicijativno mogu ukinuti korišćenje mobilnih telefona kod đaka, direktor OŠ "Jovan Jovanović Zmaj” Dejan Merdanović istakao je za NS Uživo da je ovakva odluka uslijedila nakon razgovora sa Savjetom roditelja i Učeničkim parlamentom koji su jednoglasno podržali inicijativu.

– Mi smo došli na ideju da sazovemo Savet roditelja i Učenički parlament gdje su se svi predstavnici roditelja, ukupno 51 odeljenja u školi, složili sa idejom da zabranimo nošenje mobilnih telefona u školu – rekao je Merdanović.

Direktor je dodao da je praksa kod djece takva, da čim izađu iz učionice, uzimaju mobilne telefone. Takođe, učenici i više nego dovoljno vremena provode ispred monitora kod kuće, pa je glavni cilj ove odluke njihovo usmeravanje na više međusobnog druženja na odmorima i učionicama. Isto tako, nova odluka će omogućiti veću produktivnost na časovima, viši nivo koncetracije, pa i bolje rezultate.

Prema Merdanovićevim riječima, ranije je bila praksa da se mobilni telefoni odlažu u kutije pre početka nastave. Međutim, novom odlukom je svim đacima od prvog do osmog razreda, potpuno zabranjeno nošenje i upotreba telefona u školi.

Ko prekrši zabranu, prvo dobija opomenu

Pravilnikom škole utvrđene su i sankcije za prestup usvojene odredbe. Za prvi prestup učenik će dobiti opomenu, zatim sledi ukor odjeljenskog starešine, pa ukor odeljenskog veća – što predstavlja lakše povrede. Više lakših povreda vode ka težoj povredi.

Podsjećanja radi, nakon donijete odluke da škole samostalno riješe da li će ukinuti mobilne telefone ili ne, više osnovnih škola u zemlji je već izašlo sa vešću o zabrani, dok je OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” prva u novosadskoj opštini koja je preduzela ovaj korak.

Тагови: