Саопштила Европска унија

Забринутост због акције тзв. косовске полиције на сјеверу КиМ

 • Извор: Спутник Србија
 • 21.05.2024. 16:29

Европска унија је изразила забринутост због акције тзв. косовске полиције у експозитурама Поштанске штедионице на сјеверу КиМ, наводећи да затварање и конфискација тих канцеларија, без претходне најаве или координације неколико дана након дијалога у Бриселу, представљају ескалацију и противне су духу нормализације односа.

Портпарол ЕУ Петер Стано је оцијенио да ова операција доказује да власти дају приоритет "једностраним и некоординисаним акцијама више него сарадњи са пријатељима и савезницима".

- Затварање и конфискација ових канцеларија без претходне најаве или координације и само неколико дана након посљедњег састанка у оквиру дијалога, који је такође покрио питање просторија Поштанске штедионице, ескалирајуће је и противно је духу нормализације и подрива добру вољу Приштине за постизање нормализације односа кроз дијалог - поручио је Стано.

Истакао је и да ова операција тзв. косовске полиције угрожава и текуће преговоре о привременом рјешењу за људе на које негативно утиче уредба тзв. Централне банке Косова о готовинском пословању.

Стано је оцијенио да ће овакав потез, у сталном одсуству одрживих алтернатива, имати негативне ефекте на свакодневни живот и услове живота Срба на КиМ и других заједница које испуњавају услове за финансијске трансфере из Србије.

Он је додао да је предвиђено да се статус свих структура и служби које подржава Београд ријеши у оквиру дијалога који води ЕУ, у вези са успостављањем Заједнице српских општина.

- ЕУ апелује на Приштину и Београд да се врате за преговарачки сто и да се сагласе са најновијим компромисним приједлогом који је изнио посредник ЕУ и који омогућава квалификованим корисницима да примају финансијске трансфере из Србије - поручио је Стано.

Кфор био обавијештен, Еулекс није

Кфор је непосредно прије почетка упада био обавијештен о тој акцији, саопштила је та мисија. Службеници Кфора нису били укључени у ту акцију.

- Мисија очекује благовремене консултације о било којој акцији косовске полиције или КБС која би могла да утиче на регионалну безбједност. Кфор наставља да подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ обезбјеђујући безбједносни оквир неопходан да би дипломатија напредовала - наводи се у саопштењу.

Претходно је Еулекс у одговору Танјугу навео да нису били обавијештени, али да су по мандату посматрали акцију.

И Мисија ОЕБС-а у Приштини изразила је забринутост због акција тзв. косовске полиције уперених против филијала Поштанске штедионице у општинама Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовска Митровица, и позвала да се проблем са готовинским трансакцијама на КиМ ријеши у оквиру дијалога у којем посредује Европска унија.

Пратите нас и путем Вибера

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.