Portparol ruskog Ministarstv

Zaharova: KFOR postao izvor nasilja i eskalacije u regionu

  • Извор: СРНА
  • 30.05.2023. 15:52

Međunarodne bezbjednosne snage na Kosovu i Metohiji poznate kao KFOR, koje predvodi NATO, postale su izvor neopravdanog nasilja i eskalacije u regionu, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Saopštenje je izdato nakon eskalacije nasilja usmjerenog protiv Srba na Kosovu i Metohiji.

"Krizna situacija u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koja je mogla biti riješena mirnim kompromisom, bila je tvrd orah za `mirovnjake` Alijanse na Kosovu. Oni ne samo da su pokazali neprofesionalizam, već su postali i izvor nepotrebnog nasilja i faktor eskalacije", navodi se u saopštenju Zaharove.

Ona je istakla da su oni koji bi trebali da štite Srbe od samovolje kosovskih Albanaca na kraju stali na stranu ksenofobnih težnji Prištine i postali saučesnici terora, te da su preuzeli ulogu ličnog obezbjeđenja albanskih vlasti samoproglašenog Kosova koje su se uvukle u zgrade uprave u opštinama u kojima su Srbi većina.

Srbi na sjeveru KiM najavili masovnije proteste ukoliko se ne ispune zahtjevi

Srbi na sjeveru KiM najavili masovnije proteste ukoliko se ne ispune zahtjevi

"Rusija poziva Zapad da utiša `lažnu propagandu` i prestane da za incidente na Kosovu krivi Srbe, koji u očaju, mirno i bez oružja, pokušavaju da odbrane svoja legitimna prava i slobode", navela je Zaharova.

Zaharova je naglasila da je situacija na Kosovu i Metohiji upravo slučaj kada bi SAD i EU trebale da smognu hrabrosti da se pogledaju u ogledalo, prenio je TASS.

Prema njenim riječima, regionu su potrebni odlučni koraci ka deeskalaciji situacije, a ne polovične mjere kao što je ideja Amerikanaca da premjesti novoizabrane "načelnike" iz zgrada opštinskih uprava u druge objekte.

Moskva: Beograd ima pravo da vrati ograničen broj policajaca i vojnika na KiM

Moskva: Beograd ima pravo da vrati ograničen broj policajaca i vojnika na KiM

"Zadatak broj jedan i dalje je osnivanje Zajednice srpskih opština u njenoj izvornoj formi, koja je prije 10 godina predviđena u sporazumima Beograda i Prištine, uz garancije Brisela. To je ključni uslov za dijalog i jedina šansa da se osiguraju stabilnost i bezbjednost u regionu", napomenula je Zaharova.

Situacija u opštinama na sjeveru Kosova i Metohije, u kojima su Srbi većinsko stanovništvo, eskalirala je u petak, 26. maja, nakon što je kosovska policija zauzela opštinske prostorije u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Policija je imala namjeru da omogući "novim načelnicima opština" da preuzmu dužnost, nakon izbora koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost bila manja od 3,5 odsto.

KFOR je juče blokirao opštinske prostorije ispred kojih su se okupili Srbi koji su mirno protestovali. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je nakon eskalacije situacije 52 Srba zatražilo pomoć u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, a da je troje njih teže povrijeđeno.