Законски проблеми

Зашто се укидају сервиси ауто-клима

  • Извор: Б92
  • 17.04.2024. 17:48

Услуге сервисирања клима у аутомобилима овог љета постаће прошлост. Сервисери масовно склањају клима станице из својих ауто-сервиса, а сада смо добили и објашњење због чега је то тако.

"Проблем је наступио када смо схватили да не можемо да испоштујемо законске и уредбене обавезе које се тичу сервисирања клима на моторним возилима. Уредбе које су донијете још 2014. и 2016. године предвиђају да сви који то раде треба да имају сертификат Б и да буду уписани у евиденцију министарства", рекла је Александра Ђуришић, менаџерка Удружења аутосервиса Србије.

"Ипак, нису сви сервисери добро информисани када су донијете те уредбе - до данас нису информисани, многи од њих сада први пут чују да им је потребан тај сертификат", додала је Ђуришић.

Биће штете због снијега, нова прогноза не обећава

Биће штете због снијега, нова прогноза не обећава

Она истиче и да је проблем наступио прошле нед‌јеље, када су велепродаје флуорованих гасова обуставиле продају, рекавши да не могу да дају производе лицима која нису уписана у евиденцију министарства и немају неопходан сертификат.

У овом моменту, од 15.000 сервисера, министарство је издало 114 сертификата и још око 60 је у процедури. У евиденцију министарства није уписан још ниједан ауто-сервис, додаје она.

Матурске прославе у Бањалуци и ове године бесплатне, ово је потребно од документације

Матурске прославе у Бањалуци и ове године бесплатне, ово је потребно од документације

Из министарства за заштиту животне средине јуче су се огласили овим поводом, рекавши да "регулатива која се односи на стицање сертификата А (за стационарне уређаје – нпр. климе) и сертификата Б (за покретне уређаје – нпр. климатизационе системе моторних возила) није мењана осам година, од када су прописи и ступили на снагу".

Додали су и да су организоване обуке за стицање сертификата у пет градова: у Нишу, Новом Саду, Београду, Крагујевцу и Каћу.

Министарство одговорило ауто-сервисима за климе: "Нема разлога да не радите"

"Будући да током осам година није било никаквих новина у прописима, као и да су организоване обуке за заинтересоване стране, не постоји ниједан разлог за препреку у процесу прибављања сертификата", навели су они.

Њемачки милијардер мистериозно нестао прије 7 година: Виђен у Русији са љубавницом?

Њемачки милијардер мистериозно нестао прије 7 година: Виђен у Русији са љубавницом?

"Министарство се јуче први пут огласило од 2016. године, и то нас радује јер значи да су чули наше проблеме. Рекли су да нема потребе за отварањем нових центара, али ми као Удружење сматрамо да потреба постоји", истакла је Ђуришић.

"Има заинтересованих који желе да спроводе обуке, само је неопходна дозвола министарства. Потреба, дакле постоји, и само је на министарству да изда решења", закључила је Ђуришић.

(б92)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.