Адвокат Василије Арсић

Затражена оцјена уставности уредбе о забрани динара на КиМ

  • Извор: СРНА
  • 20.02.2024. 16:57

Адвокат Василије Арсић поднио је данас захтјев Уставном суду за оцјену уставности и законитости уредбе централне банке самопроглашеног Косова о забрани промета динара у платном промету Косова и Метохије.

Арсић сматра да је та уредба противзаконита и противуставна јер централна банка нема мандат да доноси те врсте одлуке зато што се валута у складу са уставом самопроглашеног Косова регулише законом.

Он је појаснио да на Косову и Метохији још није донесен закон који регулише валуту која ће бити у оптицају, а притом постоји уредба Унмика која је на снази од 1999. године које регулишу да је динар валута која је прихватљива и која функционише у платном промету уз неке надокнаде.

Према његовим ријечима, у међувремену је затражена привремена мјера, док не буде донијета одлука уставног суда о оцјени уставности те уредбе да се динар као платежно средство дозволи на Косову у употреби.

Заустављена пошиљка динара на КиМ!

Заустављена пошиљка динара на КиМ!

Арсић је истакао да је члан 35 уредбе централне банке на Косову и Метохији угрозио основна људска права Уставом загарантована српској заједници.

"Том уредбом је повређено право на живот, право на достојанство, право на имовину. Људи који остварују примања из централне Србије не могу да остваре право на живот зато што немају средства на живот. Не могу да остваре право на имовину која су стекли на основу плата и пензија", рекао је Арсић за "Косово онлајн".

Арсићев колега, адвокат Драгутин Ненезић, који је такође један од подносилаца захтјева, рекао је да очекује да уставни суд стави ван снаге уредбу, посебно члан 35 који је за Србе проблематичан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм