Zemun

Zatvara se vrtić u kom je preminulo beba?

  • 16.10.2020. 21:23

Prosvjetna inspekcija koja je danas u vanrednom nadzoru kontrolisala privatni vrtić "Ivin vozić" u kome je juče preminula jednogodišnja djevojčica utvrdila je niz nepravilnosti u radu ovog vrtića, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dječju zaštitu Slavko Gak.

Prema riječima Gaka, inspekcija je nakon nesrećnog slučaja otišla u vanrednu kontrolu ovog vrtića i utvrdila da nije imao zaposlenu medicinsku sestru na preventivi, iako je to zakonska obaveza.

Takođe, utvrđeno je da je dijete primljeno bez potvrde ljekara da može u kolektiv, odnosno boravilo je u vrtiću bez zdravstvenog kartona, te da je krenulo u ovu predškolsku ustanovu prije napunjenih godinu dana života, iako u tom objektu ne postoji mliječna kuhinja, što je obaveza ukoliko se primaju djeca mlađu od tog uzrasta.

Na sve to, dvije vaspitačice rade bez licence i mentora što je zakonska obaveza u tom slučaju.

Ovo ne znači da propusti imaju uticaja na ono što se juče desilo

- Ovo su krupne nepravilnosti koje su poražavajuće. Jasna su pravila za boravak djece kako u državnim tako i u privatnim vrtićima i svi moraju da ih poštuju. Ovo ne znači da ovi propusti imaju uticaja na jučerašnji ishod, to je posao obducenata i tužilaštva i njih ćemo sačekati za konačne zaključke ali je upozorenje za sve privatne vrtiće da ne smiju imati sve zakonom zahtjevano samo prilikom verifikacije i tokom inspekcijskih kontrola - rekao je Gak.

Privremeno zatvaranje

On je istakao da će nakon zapisnika inspektora Sekretarijat uputiti Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja preporuku da se vrtić "Ivin vozić" privremeno zatvori.

- Sada je na nadležnim institucijama dalje utvrđivanje svih činjenica u vezi sa ovim slučajem. Ozbiljnost ovog sektora koji se bavi djecom, prije svega mora da se ogleda u velikoj odgovornosti koju svi vlasnici privatnih vrtića moraju shvatiti ozbiljno - zaključio je Gak.

Nažalost, ovo je treći slučaj u posljednje četiri godine da se dešavaju ovakve tragedije. A zovu ih smrt u kolijevci ili sindrom iznenadne smrti. Prema onome što se moglo čuti na licu mesta na dan tragedije, jednogodišnja djevojčica je preminula u snu, a pretpostavlja se da je riječ o iznenadnoj smrti.

(Telegraf)

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.