Пештерска висораван

Завршио 2 факултета, па се вратио на село: Са породицом гаји највеће стадо оваца на Балкану

  • 27.02.2024. 21:22

У срцу Пештерске висоравни, живи породица Куртагић, власници највећег стада оваца на Балкану, које броји више од 1.500 грла за које су добили највише државно признање у области пољопривреде.

- Таква ми је била судбина да останем овдје, али не кајем се ни једне секунде - каже на почетку разговора Саладин Куртагић.

Саладин живи на Пештерској висоравни, а за свој животни позив изабрао је сточарство док његов брат Шефћет, који је завршио факултет у Истанбулу, изабрао је повратак на село и живот у сточарству.

Куртагић објашњава да се он није одлучио на такав живот, већ да је тако одрастао.

- Једноставно сам ту остао, на свом имању. Највише сам волио да будем сам свој газда, ништа друго апсолутно. Видио сам да може да се живи, само треба мало више да се ради, ништа друго, да се мало увећа број стада и то је то - рекао је он.

Цијела породица учествује у свему томе. Породица Куртагић броји двадесет чланова, и сви су укључени у посао од најстаријег члана до најмлађег. Нико се не буни од њих, али свако он њих може радити оно што жели.

Њихово стадо броји више од хиљаду петсто грла, претпоставља се да је то највеће стадо на Балкану.

- Наша фарма броји око хиљаду и петсто оваца. И није ни лако, а није ни много тешко. Има нас доста који то радимо - каже Саладин Куртагић.

Завршио два факултета

Саладин има још три брата, сви раде заједно. Један од њих је и Шефћет, који се након школовања у иностранству ипак одличио да се често враћа родном крају.

- Завршио сам факултет и вратио сам се на село. Дипломирао сам политичке науке и економију 2002. године у Истанбулу. Вратио сам се 2010. када сам се оженио, основао породицу и одлучио да останем овдје - каже Сефћет Куртагић.

На питање да ли се некада покајао због те одлуке, Шефћет каже да се није покајао.

- Човјек некад размишља шта би било кад би било, али нисам. Јер сам ја овдје рођен, и увијек те вуче да се вратиш - каже он.

За труд и рад породице Куртагић се надалеко чуло, па су за Дан државности добили златну медаљу од предсједника за допринос у области сточарства.

- Добијали смо разне награде, захвалнице и похвалнице, повеље. Све су нама битне и драге награде, али ова награда нам је некако најбитнија и најзначајнија - објашњава.

Породица Куртагић ће наставити да развија свој успјешни бизнис у периоду који је пред нама. Планирају да купе још оваца, преноси "A1tvNet".



Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм