Zabilježeno 1.267 slučajeva u Brandenburgu

Afrička svinjska kuga u Njemačkoj

  • Извор: Танјуг
  • 16.07.2021. 11:17

Prvi slučajevi afričke svinjske kuge potvrđeni su na farmi svinja u Njemačkoj, saopštilo je danas savezno ministarstvo poljoprivrede.

Bolest je potvrđena kod svinja na dvije lokacije u istočnoj njemačkoj pokrajini Brandenburg, prenio je Rojters.

Prethodni slučajevi su pronađeni samo među divljim životinjama, pa je 1.267 slučajeva dosad otkriveno među divljim svinjama u Brandenburgu, koji se graniči sa Poljskom, gdje je svinjska kuga prisutna.

Kina i ostali kupci zabranili su uvoz njemačke svinjetine u septembru 2020. godine, nakon što je zabilježen prvi slučaj među divljim životinjama. Osim Kine, još neki veliki azijski uvoznici doneli su istu odluku, koja je i dalje na snazi.

Kuga je otkrivena na farmi na kojoj ima 200 životinja i na kućnom domaćinstvu na kojem ima samo dve svinje, saopštilo je ministarstvo zdravlja pokrajine Brandenburg.

Sve svinje su uništene.

- Skoro godinu dana se borimo protiv velikog pritiska zbog bolesti koja je došla iz Poljske - izjavila je ministarka zdravlja Brandenburga Ursula Nonemaher.

Prema Poljskoj je izgrađena ograda kako bi se spriječio ulazak divljih svinja u Njemačku, a uspostavljeno je i šest zona u kojima se intenzivno love divlje svinje, dodala je ministarka.

- Vrlo mi je žao zbog prvih slučajeva na farmi svinja, ali nažalost ovakvu mogućnost nikada ne možemo da odbacimo - kazala je Nonemaher.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм