Израелске одбрамбене снаге

Ал Шати је пао: Израелци заузели главно упориште Хамаса

  • Извор: Агенције
  • 14.11.2023. 19:28

Израелске одбрамбене снаге наводе да је њихова 162. Дивизија данас окончала заузимање кампа Ал Шати, за који се сматра да је био главно упориште Хамаса.

ИДФ напомиње да ће се поменута јединица ускоро повезати са 36. дивизијом, која је ушла у Појас Газе са истока и тако стигла до обале, пренио је "Тајмс оф Израел".

"Унутар кампа постоји много непријатељске инфраструктуре, јер су тамо биле концентрисане многе снаге Хамаса, укључујући батаљон Ал Шати, који је имао главно улогу у нападима 7. октобра", наводи се у саопштењу израелске војске.

Путин одобрио измјене закона о предсједничким изборима

Путин одобрио измјене закона о предсједничким изборима

Додаје се да је 162. дивизија кренула на југ из северне Газе, када је копнена операција почела прије две и по недеље, а у посљедњих неколико дана водила је борбе око кампа Ал Шати.

Према израелској војсци, тамо је било најмање четири сукоба са око 200 Хамасових оперативаца у Ал Шатију у посљедњих неколико сати, а процијењује се да је око 150.000 до 200.000 Палестинаца побјегло из кампа, након што су дошле израелске трупе.

ИДФ вјерује да има потпуну контролу над Ал Шатијем, иако би и даље могло бити инцидената, а 162. дивизија сада ради на томе да очисти подручје кампа од инфраструктуре Хамаса, укључујући тунеле и скровишта оружја.

Талачка криза на Флориди

Талачка криза на Флориди

Израелска војска такође износи детаље о другим операцијама дивизије у северној Гази, наводећи да је нанела значајне ударце Хамасовим оперативним способностима. Према ИДФ-у, дивизија је пронашла и уништила више од 160 тунелских окана, погодила око 2.800 локација Хамаса и убила око 1.000 оперативаца и команданата.

Дивизија каже да је уништена Хамасова стратешка инфраструктура у сјеверној Гази, укључујући такозвану војну четврт града Газе, испоставу Бадер и болницу Рантиси, за коју ИДФ сумња да ју је користио Хамас за држање израелскијх талаца.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.