"Njujork tajms"

Američki mediji u "panici": Ruska propaganda se širi u svijet video-igara!

  • 02.08.2023. 07:21

Ruska propaganda se širi u svijet video-igara, piše "Njujork tajms".

U popularnoj video-igri "Majnkraft", ruski igrači simuliraju bitku za Soledar, grad u Donbasu, koji su ruske snage zauzele početkom godine, što se vidi na snimku okačenom na rusku društvenu mrežu "VKontakte".

Načelnik Generalštaba najavio preventivne udare: Rusi pokreću novu fazu rata?

Načelnik Generalštaba najavio preventivne udare: Rusi pokreću novu fazu rata?

Jedan kanal na ruskoj verziji igre "Vorld of Tenks" obilježio je 78. godišnjicu poraza nacista u Drugom svjetskom ratu tako što je organizovao virtuelnu paradu tenkova u Moskvi 1945. godine.

U "Robloksu", još jednoj video-igri koja igračima daje mogućnost da budu kreativni, jedan od korisnika obilježio je u junu Dan Rusije tako što je napravio likove po uzoru na snage ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Te video-igre i sa njima povezane diskusije na aplikacijama poput "Diskorda" i "Stima" postaju "onlajn platforma za ruski agitprop", piše "Njujork tajms", kao i da se na njima "cilja mlađa publika kako bi se opravdala ruska invazija na Ukrajinu" smatra američki list.

Prigožin otkrio dalje korake

Prigožin otkrio dalje korake "Vagnera": U ime velike Rusije, izvršićemo ove zadatke!

U tom virtuelnom svijetu, igrači koriste slovo Z - simbol ruskih trupa koje učestvuju u Specijalnoj vojnoj operaciji, podržavaju rusko pravo na Krim, Ukrajince nazivaju nacistima i optužuju Zapad za sukob u toj zemlji, navodi njujorški list, a prenosi RT Balkan.

"Slava Rusiji", čuje se na početku tutorijala u kome se objašnjava kako napraviti rusku zastavu u "Majnkraft". Na snimku se vidi ruska zastava koja se vijori iznad virtuelnog Luganska, grada koji je od septembra prošle godine dio Ruske Federacije.

"Svijet video-igara je platforma koja zaista može da utiče na javno mnjenje i putem koje se može doći do široke publike, pogotovo mladih", kaže Tanja Beker, istraživač u kompaniji za bezbjednost na internetu "AktivFens".

Predsjednik "Majkrosofta" Bred Smit u aprilu je rekao da je bezbjednosni tim te kompanije "identifikovao ruske pokušaje da se infiltriraju u te gejming-zajednice". On je rekao da je "Majkrosoft" o tome obavijestio vlade pojedinih zemalja, koje nije imenovao, ali je pokušao da smanji značaj tog fenomena.

Rusi udarili na Maskov

Rusi udarili na Maskov "Starlink"!

Kako navodi "Njujork tajms", u navedenim primjerima se vidi "aktivnost ruske vlade", kao i to "koliko agresivno Rusija pokušava da iskoristi društvene mreže i druge zapadne proizvode kako bi ostvarila svoje političke ciljeve".

Taj američki medij, očekivano, nije naglasio da mnoge popularne video-igre sadrže ne baš prikrivenu američku propagandu, uključujući i neke od najpopularnijih igara na svijetu poput franšize "Kol of djuti".

Пратите нас и путем Вибера