Majk Pompeo

Američki sekretar pozvao članice UN-a: Odaberite stranu!

  • 26.01.2019. 16:45

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je danas članice UN da u slučaju Venecuele "odaberu stranu" i podrže lidera opozicije Huana Guaida, te da u toj južnoameričkoj državi što prije budu održani izbori.

Pompeo se obratio na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, koja je sazvana na njegov zahtjev nakon što su Vašington i više drugih država u regionu priznali Guaida za predsjednika Venecuele, a od Nikolasa Madura su zatražili da podnese ostavku. 

"Sada je vrijeme da svaka od zemalja odabere stranu. Bez odlaganja i igara. Ili ste uz snage slobode ili ste u ligi sa Madurom i njegovim neredom. Pozivamo sve članice Savjeta bezbjednosti da podrže demokratsku tranziciju Venecuele i ulogu privremenog predsjednika Guaida", istakao je Pompeo. 

Moskva je protiv stava SAD i optužuje Vašington da podržava pokušaj državnog udara. 

"Venecuela ne predstavlja prijetnju po mir i bezbjednost. Ako išta predstavlja prijetnju po mir to su onda besramni i agresivni postupci SAD i njihovih saveznika da se sa vlasti svrgne legitimno izabrani predsjednik Venecuele", naglasio je ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzija. 

Rusija, Kina, Južnoafrička Republika i Ekvatorijalna Gvineja blokirale su danas američku inicijativu u Savjetu bezbjednosti UN da se u saopštenju izrazi puna podrška Nacionalnoj skupštini Venecuele kao "jedinoj demokratski izabranoj instituciji". 

Ove četiri države glasale su protiv održavanja sjednice Savjeta bezbjednosti UN. Devet članica bilo je za održavanje sjednice, a Obala Slonovače i Indonezija bile su uzdržane.