Bivši šef Stejt departmenta

Majk Pompeo tvrdi da su Indija i Pakistan 2019. bili na rubu nuklearnog rata

  • Извор: Анадолија
  • 25.01.2023. 12:13

Majk Pompeo, bivši šef američkog Stejt Departmenta iz administracije Donalda Trampa, u svojim memoarima iznio je tvrdnju da su Pakistan i Indija u februaru 2019. bili na rubu nuklearnog rata.

"Je li svijet znao koliko su napetosti između Pakistana i Indije bile blizu da prerastu u nuklearni rat u februaru 2019.? Ne znam tačan odgovor na ovo pitanje. Ali ono što sam znao je da su dvije zemlje bile vrlo blizu rata", piše Pompeo u svojim memoarima "In Never Give An Inch: Fighting for the America I Love" (Ne prepuštam ni jedan inč: Borba za Ameriku koju volim), objavio je BBC.

Navodeći da "nikada nije zaboravio" noć na Samitu o nuklearnom oružju sa Sjevernom Korejom u Hanoiju u februaru 2019., kada su Pakistan i Indija počeli prijetiti jedni drugima zbog dugotrajnog sukoba u Kašmiru, Pompeo je rekao da je uzajamna prijetnja započela nakon napada koji rezultiralo smrću 40 indijskih vojnika.

"Vjerovatno je djelimično to omogućila pakistanska stroga antiteroristička politika", navodi Pompeo. Bivši ministar spoljnih poslova podsjetio je da je nakon napada Indija izvela vazdušni napad unutar Pakistana, a Pakistanci su nakon "borbe" između ratnih aviona oborili avion i zarobili njegovog pilota.

Navodi takođe kako ga je indijski funkcioner u Hanoiju probudio usred noći kako bi se sastao s njim i objasnio mu da se Pakistanci pripremaju za nuklearni napad te da razmišljaju o pripravnosti kako bi odgovorili, Pompeo je rekao da je od indijskog zvaničnika zatražio da "ne čini ništa i odvoji neko vrijeme da popravi situaciju".

Otkrio je da su počeli raditi u malom "sigurnom komunikacijskom objektu" u hotelu s Džonom Boltonom, tadašnjim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost, u Hanoiju, Pompeo je rekao da je došao do komandanta pakistanskih kopnenih snaga generala Kamara Javeda Bajve s kojim je mnogo puta bio u kontaktu i prenio mu što su Indijci rekli.

Pompeo je istakanuo kako je Bajva rekao da to nije istina, naprotiv, da Indija ima svoje nuklearno oružje spremno za upotrebu.

Bivši ministar spoljnih poslova istaknuo je da su kao rezultat svog rada u Nju Delhiju i Islamabadu u roku od nekoliko sati uvjerili obje strane da nisu spremne za nuklearni rat.

Indija i Pakistan još nisu odgovorili na Pompeove tvrdnje.

Indija je 26. februara 2019. izvijestila da je izvela vazdušni napad na kamp koji pripada organizaciji Džaiš-e-Muhamed na pakistanskoj strani kontrolne linije Kašmira.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.