Стејт департмент

Америка нуди награду од 10 милиона долара за ове информације

  • Извор: Агенције
  • 11.02.2024. 20:22

Амерички Стејт департмент понудио је награду од 10 милиона долара за информације које би довеле до идентификације или лоцирања кључних чланова рансомвер банде Хајв.

Прије скоро тачно годину дана, након операције која је трајала седам мјесеци, ФБИ је у сарадњи са Европолом, њемачким и холандским властима, преузео контролу над серверима и веб сајтовима групе и тако прекинуо њене нападе.

Стејт департмент је саопштио да поред 10 милиона долара за информације о онима који имају руководеће позиције у банди, нуди и 5 милиона долара "за информације које би довеле до хапшења и/или осуде било ког појединца у било којој земљи који је учествовао или покушао да учествује у активности Хајв рансомвера".


Ученици из БиХ изненадили разредну која је на лијечењу 2 мјесеца

Ученици из БиХ изненадили разредну која је на лијечењу 2 мјесеца

Награде се нуде кроз Програм за транснационални организовани криминал Стејт департмента (ТОЦРП), који је и раније нудио награде за чланове других рансомвер банди.

У децембру је у Паризу ухапшен руски држављанин због сумње да је посједовао хиљаде долара украдених од француских жртава рансомвера Хајв. Осумњичени је био "банкар" Хајв подружницама, помажући им да управљају украденим средствима.

Од кад се појавила у јуну 2021. године, група је напала 1.500 жртава у више од 80 земаља а током пандемије КОВИД-19, нападала је и школе и болнице.

Група је зарадила најмање 100 милиона долара у првој години рада.


Војник преживио заробљеништво па га згазио камион

Војник преживио заробљеништво па га згазио камион

ФБИ каже да су обезбјеђивањем кључева за дешифровање за више од 1.300 жртава успјели да спријече да заради још најмање 130 милиона долара од плаћања откупа.

Компанија Чејн аналисис је у извјештају који је објављен ове недјеље изнијела процјену да је акција против Хајва имала веће ефекте од уштеђених 130 милиона долара.

"Укупне праћене исплате рансомвера за 2022. износе само 567 милиона долара, што указује да су исплате откупнине спријечене инфилтрацијом Хајва значајно измијениле пејзаж рансомвера у цјелини прошле године", саопштила је компанија.

Компанија је додала да вјерује да је гашење Хајва "можда спријечило исплату најмање 210,4 милиона долара" колико би платиле жртве нових напада, преноси "Информација.рс".

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.