Stejt department

Amerika nudi nagradu od 10 miliona dolara za ove informacije

  • Izvor: Agencije
  • 11.02.2024. 20:22

Američki Stejt department ponudio je nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lociranja ključnih članova ransomver bande Hajv.

Prije skoro tačno godinu dana, nakon operacije koja je trajala sedam mjeseci, FBI je u saradnji sa Еvropolom, njemačkim i holandskim vlastima, preuzeo kontrolu nad serverima i veb sajtovima grupe i tako prekinuo njene napade.

Stejt department je saopštio da pored 10 miliona dolara za informacije o onima koji imaju rukovodeće pozicije u bandi, nudi i 5 miliona dolara "za informacije koje bi dovele do hapšenja i/ili osude bilo kog pojedinca u bilo kojoj zemlji koji je učestvovao ili pokušao da učestvuje u aktivnosti Hajv ransomvera".


Učenici iz BiH iznenadili razrednu koja je na liječenju 2 mjeseca

Učenici iz BiH iznenadili razrednu koja je na liječenju 2 mjeseca

Nagrade se nude kroz Program za transnacionalni organizovani kriminal Stejt departmenta (TOCRP), koji je i ranije nudio nagrade za članove drugih ransomver bandi.

U decembru je u Parizu uhapšen ruski državljanin zbog sumnje da je posjedovao hiljade dolara ukradenih od francuskih žrtava ransomvera Hajv. Osumnjičeni je bio "bankar" Hajv podružnicama, pomažući im da upravljaju ukradenim sredstvima.

Od kad se pojavila u junu 2021. godine, grupa je napala 1.500 žrtava u više od 80 zemalja a tokom pandemije KOVID-19, napadala je i škole i bolnice.

Grupa je zaradila najmanje 100 miliona dolara u prvoj godini rada.


Vojnik preživio zarobljeništvo pa ga zgazio kamion

Vojnik preživio zarobljeništvo pa ga zgazio kamion

FBI kaže da su obezbjeđivanjem ključeva za dešifrovanje za više od 1.300 žrtava uspjeli da spriječe da zaradi još najmanje 130 miliona dolara od plaćanja otkupa.

Kompanija Čejn analisis je u izvještaju koji je objavljen ove nedjelje iznijela procjenu da je akcija protiv Hajva imala veće efekte od ušteđenih 130 miliona dolara.

"Ukupne praćene isplate ransomvera za 2022. iznose samo 567 miliona dolara, što ukazuje da su isplate otkupnine spriječene infiltracijom Hajva značajno izmijenile pejzaž ransomvera u cjelini prošle godine", saopštila je kompanija.

Kompanija je dodala da vjeruje da je gašenje Hajva "možda spriječilo isplatu najmanje 210,4 miliona dolara" koliko bi platile žrtve novih napada, prenosi "Informacija.rs".

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.