Смрт војника

Америка пријети одмаздом

  • Извор: Радио Сарајево
  • 29.01.2024. 16:24

Напад на америчку базу у Јордану, у којем су убијена три војника, пријети да додатно ескалира ситуацију на Блиском истоку. Амерички предсједник Бајден најавио је одмазду.

Иран је одбацио одговорност за напад дроном на базу америчких трупа у Јордану, познату под називом Торањ 22. Техеран наводи да се иза таквих тврдњи крију "политички циљеви". У смртоносном нападу су погинула три америчка војника а најмање 34 су повријеђена.

Трамп: Бајден је пријетња за америчку демократију, морамо да га извучемо из Бијеле куће

Трамп: Бајден је пријетња за америчку демократију, морамо да га извучемо из Бијеле куће

Амерички предсједник Џо Бајден запријетио је одмаздом. "Не треба имати сумње у то да ћемо реаговати!", рекао је он током посјете баптистичкој цркви у Јужној Каролини. "Сједињене Државе ће одговорне позвати на одговорност у вријеме и на начин који ми изаберемо", додао је Бајден.

Противрјечне информације

Напад се догодио у суботу навече на сјевероистоку Јордана, у близини границе са Сиријом, рекао је Биден. Јорданска државна телевизија је, међутим, цитирала је портпарола владе који је рекао да се напад догодио изван Јордана - на сиријској страни границе.

Проиранске паравојне трупе у Ираку преузеле су одговорност за напад и саопштиле да су напале четири америчке војне базе, укључујући три у Сирији. Јордан на сјевероистоку граничи и са Сиријом и са Ираком.

Трамп: Бајден се не може поредити са Путином и Сијем

Трамп: Бајден се не може поредити са Путином и Сијем

Ово су први погинули амерички војници у нападима паравојних јединица које подржава Иран на америчке трупе широм Блиског истока. Америчка влада још прикупља доказе и настоји утврдити чињенице, али напад су, како је рекао Бајден, извеле "радикалне милитантне групе које подржава Иран" а које д‌јелују у Сирији и Ираку. "САД наставља своје акције у борби против тероризма, додао је амерички предсједник.

Иран одбацује оптужбе

Према медијским извјештајима, иранска влада је одбацила сваку одговорност за напад дроном на америчке трупе. Ове оптужбе изнесене су с политичким циљем да се "преокрене реалност у региону", рекао је портпарол Министарства вањских послова Насер Канани, а преноси државна новинска агенција Ирна.

Бајден зна ко је крив за убиство америчких војника

Бајден зна ко је крив за убиство америчких војника

Био је то одговор група отпора у региону "на ратне злочине и геноцид ционистичког режима", додао је Канани, циљајући на Израел, као највећег непријатеља Ирана. "Они одлучују о својим поступцима на основу властитих принципа", објаснио је ирански портпарол, преноси Радио Сарајево.

Претходно је британски министар вањских послова Давид Камерун позвао Техеран на деескалацију. "Најоштрије осуђујемо нападе паравојних трупа које су у савезу с Ираном на америчке снаге. Настављамо са позивима Ирану да деескалира ситуацију у региону", написао је Камерон на платформи X у понед‌јељак.

Дрон је очигледно дошао из Сирије

СИ-ен-ен је објавио да је дрон дошао од стране бораца које подржава Иран, али да је очигледно послат из Сирије. Нејасно је зашто га америчка ваздушна одбрана није могла пресрести.

Нова провала Бајдена: Трампа назвао својим професором

Нова провала Бајдена: Трампа назвао својим професором

Америчке базе у Ираку и Сирији су и недавно биле на мети напада беспилотним летјелицама и пројектилима. САД су више пута истицале да страхују да би сукоб на Блиском истоку могао ескалирати у регионални рат. Америчке трупе дуго користе Јордан као војну базу. Тамо је стационирано око 3.000 војника, пише DW.

Пратите нас и путем Вибера