Amerikanci prave leteći nosač aviona

  • 31.03.2021. 21:37

Pentagon smatra da će nosači aviona predstavljati značajnu borbenu snagu i u budućnosti ratovanja, zato planiraju da ih izvuku iz vode i podignu u vazduh.

Ljubitelje stripova i filmova ova informacija je podsjetila na nosače helikoptera (Helicarriers) iz Marvelovog unverzuma. Međutim, nije u pitanju nikakva šala.

Agencija za napredna odbrambena istraživanja Pentagona - DARPA sasvim je ozbiljna kada je o realizaciji ove ideje riječ. Prijedlog projekta predviđa "letleći matični brod" (flying mothership), odnosno veliki avion koji će moći da šalje u misije i sakuplja "preživjele" jeftine borbene dronove. Male letjelice, nazvane Gremlini, će moći da lete unaokolo, nadgledaju i izviđaju teren i da se upuštaju u borbena dejstva.

Kada se izda naredba da dronovi stupe u akciju, posada velikog modifikovanog teretnog aviona će ih jednostavno izbaciti u oblake. Potom će se krila dronova otvoriti, a motori aktivirati, nakon čega operateri preuzimaju kontrolu nad Gremlinima, piše The Economist.

Kada dođe vrijeme da za "povratak kući", dronovi će slijetati, odnosno kačiti se, za male nosače koji "vise" iz aviona kao neke leteće trake. Ovakvo slijetanje još uvijek nije uspješno izvedeno, odnosno testirano, ali Economist navodi da je do sada bilo na samo nekoliko centimetara od uspješnog hvatanja.

"Leteći nosači aviona", na prvi pogled, djeluju kao napotrebno komplikovani i rizični za upotrebu, u poređenju sa "klasičnim" brodovima nosačima. Međutim, američku vojsku brine to što savremeni projektili velikog dometa imaju veći domet od aviona sa brodova nosača.

U takvoj situaciji, zamjena skupih aviona jeftinim dronovima koji mogu da odlete i naprave haos, prije nego što budu oboreni, čini ovaj neobičan prijedlog vrednim razmatranja.

(Telegraf)

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.