Planirala napade u SAD

Amerikanka priznala da je obučavala žene i ISIS-u: Učila i djecu da rukuju oružjem

  • Извор: Телеграф
  • 08.06.2022. 08:40

Jedna Amerikanka priznala je da je obučavala isključivo ženski dio organizacije Islamske države u Siriji, kao i da je planirala napade na američkom tlu.

Alison Fluk-Ekren izjasnila se krivom po jednoj tački optužnice za pružanje podrške ovoj militantnoj grupi i priznala da je obučavala preko 100 žena i djevojaka.

Majka i učiteljica koja je postala vođa ISIS-a napustila je SAD 2011. godine i u početku je sa terorističkom grupom bila u Libiji, a zatim se premjestila u Siriju.

Prijeti joj maksimalna kazna od 20 godina zatvora, a očekuje se da će izricanje presude biti u oktobru.

Fluke-Ekren, otputovala je u Siriju da se pridruži grupi nakon što je živjela u Egiptu i Turskoj.

Dok je bila u ISIS-u, predvodila je Khatibu Nusaibah, ženski dio organizacije koji se nalazio u gradu Rakki, u Siriji.

Porodica ne želi kontakt sa njom

Njena primarna uloga bila je da nauči žene i djecu da koriste oružje, među kojima su pušak AK-47 , granate, pa čak i samoubilački prsluci.

Na sudu u Virdžiniji u utorak je priznala da je obučavala žensku grupu, ali je tvrdila da nikada nije pokušala da regrutuje djecu.

- Nismo namjerno obučavali nijednu mladu djevojku - rekla je ona, piše CNN, a prenosi BBC.

Očekuje se da će neke od žena koje je obučavala svjedočiti protiv nje.

Fluke-Ekren, koja je bila poznata pod nadimkom "Umm Mohammed al-Amriki", takođe je živjela u Mosulu, u Iraku, nakon što su ovaj grad preuzeli islamisti.

Prema riječima tužioca, jedna žena je svjedočila da je njen nivo radikalizacije bio "izvan grafikona", odnosno između 11 i 12 na skali od jedan do 10. Ona je takođe priznala da je planirala napade na američkom tlu, uključujući napade na univerzitet i tržni centar.

- Ona je svaki napad u kom nije ubijen veliki broj ljudi, smatrala rasipanjem resursa - rekla je svjedokinja, prema sporazumu o priznanju krivice.

Dokumenti takođe otkrivaju da je njen drugi muž bio član Ansar Al-Sharia, militantne organizacije koja je napala američku bazu u Bengaziju, u Libiji, 2012. godine.

Ona i njen suprug, koji je kasnije ubijen u vazdušnom napadu, sastavili su izveštaj za rukovodstvo grupe nakon analize američkih dokumenata uzetih iz napada u Bengaziju.

Na sudu je zaplakala na pitanje sudije da li prihvata sporazum o priznanju krivice. Članovi njene porodice ranije su se izjasnili da ne žele nikakav kontakt sa njom.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.