Najviši orden za zasluge

Angela Merkel će dobiti Veliki krst!

  • Извор: СРНА
  • 17.04.2023. 16:25

Bivšem njemačkom kancelaru Angeli Merkel večeras će biti uručen Veliki krst koji je najviši orden za zasluge, ali pred ceremoniju, pitanja o njenoj zasluzi pojavila su se i unutar njene stranke Hrišćansko demokratske unije /CDU/.

Zamjenik lidera CDU Karsten Lineman optužio je Merkelovu da je počinila "teške greške" tokom njenog mandata na funkciji kancelara.

Šolcova supruga podnijela ostavku

Šolcova supruga podnijela ostavku

"Odluku o dodjeli odlikovanja donosi njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer. Ona je veoma dobro služila NJemačkoj ali je činila i greške", naglasio je Lindeman.

On je kao primjere "teških grešaka" naveo gašenje nuklearnih elektrana nakon katastrofe u Fukušimi i njenu politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama.

Štajnmajer će večeras odlikovanje uručiti Merkelovoj koja će time postati treća osoba nosilac Velikog krsta za zasluge. Prije nje odlikovani su prvi poslijeratni kancelar Konrad Adenauer i bivši kancelar Helmut Kol.

Pokrenuta istraga o britanskom premijeru

Pokrenuta istraga o britanskom premijeru

Britanski dnevnik "Telegraf" piše da 18 mjeseci nakon odlaska Merkelove sa vlasti, novo rukovodstvo CDU pokušava da se distancira od njene zaostavštine i da stranku vode u konzervativnijem pravcu.

Pratite nas i putem Vibera!

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.