Berlin

Angelu Merkel ispratila vojska uz veliku ceremoniju pod bakljama

  • Izvor: Agencije
  • 02.12.2021.21:21

Njemačke savezne oružane snage oprostile su se od kancelarke Angele Merkel uz "Grosser Zapfenstreich", koja je najviša vojna ceremonija za civile.

Ova ceremonija postala je nezvanična oproštajna svečanost za ministre odbrane, predsjednike i kancelare, prenosi DW.

Merkelova je bila prva istočnonjemačka kancelarka u zemlji, a takođe je i prva kancelarka poslijeratne Njemačke koja je ispraćena u Berlinu.

Ona je treći kancelar kome je priređen ovakav ispraćaj. Helmut Kol, demohrišćanski kancelar od 1982. do 1998. godine, bio je prvi, dok je drugi bio socijaldemokratski kancelar od 1998. do 2005. Gerhard Šreder.

Ceremonija daje mogućnost odlazećem kancelaru da se obrati. Kol je tom prilikom govorio čak 13 minuta, dok je Šreder odbio ponudu da se obrati.

Kako su vlada i parlament premješteni iz Bona u Berlin 1999. godine, govori se nisu pamtili, već izbor muzike koja je puštana za vrijeme svečanosti.

Osoba u čiju čas se priređuje ispraćaj bira muziku koju će vojni bend izvoditi, a posljednjih godina, zvaničnici u Njemačkoj birali su muziku koja je varirala od džeza do roka.

Merkel je birala isključivo Njemačke izvođače, a sam izbor numera privukao je veliku pažnju zbog otkrivanja druge strane bivše kancelarke, koja do sada nikada nije viđena.

Ceremonija traje oko 20 minuta i održava se pod svetlošću baklji. Nakon izvođenja nacionalne himne, vojnici se razilaze uz zvuke bubnjeva, opraštaju od kancelara i time se obilježava kraj još jednog poglavlja njemačke istorije.Tagovi: