Ruski ambasador

Antonov: Amerikanci da obrate pažnju na progon monaha

  • Извор: СРНА
  • 30.03.2023. 10:25

Amerika treba da obrati pažnju na situaciju u manastiru Kijevsko-pečerska lavra i da ne morališe o demokratiji, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

"Amerikanci treba da skupe hrabrost i da sa moralisanja na Samitu za demokratiju pređu na preduzimanje konkretnih koraka kako bi spriječili svetogrđe i progon pravoslavne crkve", naglasio je Antonov.

Prema njegovim riječima, uznemirujuće je to što se narušavanje prava vjernika povećava svakim satom progona sveštenika manastira.

"Progon monaha dešava se u vrijeme kada Vašington održava `Samit o demokratiji` što je slogan o potrebi poštovanja slobode pojedinca, govora, svijesti i religije. Nedostatak reagovanja na monstruozna djela vlasti u Kijevu suprotan je pomenutim ciljevima", istakao je Antonov.

Ruski diplomata je upitao šta znači neoglašavanje učesnika samita povodom diskriminacije monaha i da li je to ravnodušnost, dvostruki aršini ili potvrda slijepog pridržavanja smjernica koje daje Amerika.

On je podsjetio da je ukrajinski lider Vladimir Zelenski pozvan na "Samit za demokratiju" i da je organizovao "orgije bezakonja u ime podijele pravoslavnog svijeta".

Antonov je postavio pitanje da li je učesnicima samita poznato da je ukrajinsko sveštenstvo pod pritiskom već duže vrijeme, da su izloženi ponižavajućim pretragama u crkvama, pljenidbi bogomolja i da se vjernicima prijeti nasiljem i ukidanjem državljanstva.

Nacionalni istorijski spomenik Kijevsko-pečerska lavra naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Ukrajinska pravoslavna crkva zahtijevala je da se poništi jednostrano istupanje Rezervata iz ugovora.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм