Ambasador Rusije

Antonov: Nadamo se zdravom razumu Vašingtona

  • Извор: СРНА
  • 28.05.2022. 09:43

Rusija se nada da će se SAD voditi zdravim razumom kada budu odlučivali o isporuci projektila velikog dometa Ukrajini, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

"Sputnjik" podsjeća da je portparol Pentagona Džon Kirbi ranije ove sedmice rekao da SAD nisu donijele konačnu odluku o slanju artiljerijskih raketnih sistema MLRS Ukrajini.

"Trenutno polazimo od izjave portparola Pentagona Kirbija, koji je rekao da još nije donesena konačna odluka po tom pitanju. Nadamo se da će prevladati zdrav razum i da Vašington neće napraviti tako provokativne korake", rekao je Antonov.

On je napomenuo da je Moskva u više navrata diplomatskim kanalima upozoravala Vašington da slanje još oružja Ukrajini značajno povećava rizik od eskalacije.

Prema njegovim riječima, Amerikanci dobro znaju da njihovi postupci udaljavaju od izgleda za mir, a SAD se sve dublje uvlače u krizu u Ukrajini, što ima nepredidive posljedice po globalnu bezbjednost.

Antonov je izrazio uvjerenje da bi takvo oružje, ukoliko se isporuči, moglo da se razmjesti blizu granica, čime bi se ukrajinskoj vojsci omogućilo da napadaju ruske gradove. Ambasador je naglasio da Rusija neće tolerisati takvu situaciju i da će preduzeti neophodne korake radi "eliminisanja kapaciteta" ukrajinskih snaga.

Ruski diplomata pozvao je Vašington i Kijev da "prihvate realnost" i da se počnu kretati ka političkom rješenju za krizu.