Izbori za Kongres SAD

Apatija demokrata odlučujući faktor izbora?

  • Извор: СРНА
  • 07.11.2022. 09:03

Apatija glasača mogla bi da ima veliki uticaj na izlaznost na sutrašnje izbore za američki Kongres, posebno među pristalicama Demokratske partije nezadovoljnih nedostatkom napretka u ključnim prioritetima, smatraju analitičari.

Prema rezultatima posljednjih anketa, Republikanska stranka je pred sutrašnje izbore dobro pozicionirana da od demokrata preuzme kontrolu nad Predstavničkim domom, dok će za Senat trka biti mnogo neizvjesnija.

Prema zvaničnim podacima organizacije "Izborni projekat SAD" više od 39 miliona Amerikanaca već je glasalo na izborima. U državama poput Džordžije registrovana je rekordna izlaznost ali je u Teksasu, Mičigenu, Ajovi, Koloradu, Vašingtonu broj glasača mnogo manji u odnosu na prethodne izbore 2018. godine.

Rezultati nedavnih anketa pokazuju da republikanci sa mnogo više entuzijazma ulaze u izbore od svojih demokratskih kolega.

Anketna agencija "Marist-NPR-PBS Njuzaur" navodi da rezultati njihovih ispitivanja ukazuju na to da je 84 registrovana glasača Republikanske stranke "veoma zainteresovano" za ovogodišnje izbore, dok je slično raspoloženje iskazalo samo 68 odsto demokrata i 52 odsto pristalica nezavisnih kandidata.

"Mislim da će ovi izbori otvoriti oči mnogima i da će biti veoma mala izlaznost. Glasački listić sam preuzela prije dvije sedmice i ništa me ne motiviše ga ga ispunim", rekla je advokat Ustavnog prava Dimitra Statopulos.

Prema njenim riječima, izlaznost će biti niska jer ljudi nemaju motiva, apatični su i nemaju povjerenja u politički sistem.

Zvaničnik Pokreta "Didžital organajzing" Ria Tompson-Vašington izrazila je zabrinutost da će apatija biti odlučujući faktor u ključnim dijelovima izbora za guvernere i senatore.


Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.