Copernicus

Apokaliptični snimci: Pogledajte kako se Evropa mijenjala u proteklih godinu dana

 • Izvor: Radio Sarajevo
 • 06.09.2022.19:28

Najveća suša pogodila je Evropu u posljednjih nekoliko decenija i ostavlja posljedice na domaćinstva, poljoprivrednike, tvornice i transport širom kontinenta, a stručnjaci upozoravaju da suše zime i toplija ljeta, izazvana zagrijavanjem planeta, znače da će nestašice vode ubrzo postati "novo normalno".

Evropska opservatorija za sušu izračunala je da su upozorenja za sušu poslata za čak 45 odsto površine kontinenta do sredine jula, a 15 je već pod crvenom uzbunom.

Zbog toga je Evropska komisija upozorila da nekolicini regija prijeti kritična situacija.

Satelitski snimci koje je objavio Program Evropske unije za posmatranje Zemlje Copernicus pokazuju kako se mijenjao izgled Evrope tokom posljednjih godinu dana, a vidljive promjene uzrokovane su sušama.

Pored suša, ono što je Evropu zadesili su i požari katastrofalnih razmjera, posebno na jugu kontinetna.

Požari koji su zapalili desetke hiljada hektara šuma u Francuskoj, Španiji i Portugalu učinili su 2022. godinu rekordnom po šumskim požarima u jugozapadnoj Evropi.

Veliki dio zapadne Evrope sada u "ekstremnoj opasnosti od požara" s nekim područjima "vrlo ekstremne opasnosti od požara".

Copernicus je objavio kako izgleda "spaljena" Evropa, a na mapi je i Bosna i Hercegovina obuhvaćena vatrom.

Tagovi:
 • 20:10 Priča se

  Emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:30 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:15 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 23:00 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 23:10 Serija: Red Rock (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.