Траже изручење Америци

"Асанж неће преживјети..."

  • Извор: Б92
  • 19.02.2024. 19:35

Супруга оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, изјавила је да он неће преживјети ако буде изручен из Велике Британије у САД.

Додала је да сутрашње саслушање по његовој жалби суду може бити посљедње за њега.

Стела Асанж је за радио Би-Би-Си рекла да нема могућности за даље жалбе ако у уторак Високи суд у Лондону одбије жалбу Асанжа одлуку о изручењу Сједињеним државама, додајући да је евентуална посљедња могућност да се обрате Европском суду за људска права.

Ко је био Алексеј Наваљни

Ко је био Алексеј Наваљни

Стела наводи да је он физички и психички изузетно слаб. ''Ово саслушање ће, у суштини, одредити да ли ће он живјети или умријети'', рекла је она. Британија је одобрила изручење Асанжа САД 2022. године.

Претходно је, у јануару 2021. године, лондонски суд донио пресуду да Асанж не треба да буде изручен јер је његово ментално здравље у толико лошем стању да би био у опасности од самоубиства ако би био у затвору са максималном сигурношћу у САД, али је та одлука промијењена након жалбе америчких власти које су дале низ увјеравања да ће Асанжа адекватно третирати.

Коме одговара смрт Наваљног?

Коме одговара смрт Наваљног?

Портал Викиликс је 2010. објавио стотине хиљада повјерљивих докумената и дипломатских депеша, за шта амерички тужиоци тврде да је ''озбиљно угрозило'' животе америчких званичника, док Асанжове присталице тврде да је он ''жртвован јер је разоткрио злочине САД''.

Асанж је провео седам година у еквадорској амбасади у Лондону прије него што је затворен 2019. због кршења услова кауције, након чега је пребачен у затвор у Лондону.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: