Generalna skupština UN

Bajden: Ne želimo konflikt, niti novi hladni rat

  • Извор: СРНА
  • 21.09.2022. 19:06

Predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN da SAD ne žele konflikt, niti novi hladni rat.

"Dok se suočavaju sa promjenjivim geopolitičkim trendovima, SAD će biti razuman lider. Mi ne želimo konflikt, ne želimo novi hladni rat, ne tražimo ni od jedne zemlje da bira između SAD i bilo kog drugog partnera, ali će SAD biti bastion koji promoviše našu viziju slobodnog, otvorenog, bezbjednog i prosperitetnog svijeta", rekao je Bajden.

On je optužio Rusiju da je prekršila Povelju UN svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini i dodao da Amerika želi da se ta operacija završi pod "pravednim uslovima".

Bajden je rekao da Rusija organizuje "lažne referendume" u Ukrajini.

"SAD su spremne da podrže ključne mjere za kontrolu naoružanja. U nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i takav rat se nikada ne smije voditi", naglasio je Bajden.

Američki predsjednik je apelovao da UN postanu "inkluzivnije" i podržao ideju da se poveća broj stalnih i nestalnih članica u Savjetu bezbjednosti UN.

On je u govoru napomenuo da članice Savjeta bezbjednosti moraju da konzistentno podržavaju Povelju UN i "uzdrže se od upotrebe veta, osim u rijetkim, izuzetnim situacijama, da bi Savjet ostao kredibilan i efikasan".

Bajden je objavio novi paket od 2,9 milijardi dolara za urgentnu pomoć povodom globalne krize hrane i pozvao na produžavanje dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica.