Strašna saznanja

BBC: Pedofili pomoću vještačke inteligencije prave i prodaju slike seksualnog zlostavljanja djece

  • Извор: РТС
  • 28.06.2023. 19:02

Pedofili koriste tehnologiju vještačke inteligencije (AI) da kreiraju i prodaju materijale o seksualnom zlostavljanju djece koje nalikuju realnim, otkrio je Bi-Bi-Si.

Neki od njih pristupaju slikama tako što plaćaju pretplatu na glavnim sajtovima za dijeljenje sadržaja kao što je Patreon.

Patreon je naveo da ima politiku "nulte tolerancije" prema takvim slikama na sajtu.

Horor scene: Žena koja je

Horor scene: Žena koja je "spasavala" djecu iz Ukrajine puštala pedofile da ih siluju

Savjet šefa nacionalne policije rekao je da je "nečuveno“ da neke platforme ostvaruju "ogromnu zaradu“, ali ne preuzimaju "moralnu odgovornost“.

Vladina obavještajna, bezbjednosna i sajber agencija, odgovorila je na izvještaj, rekavši da "počinioci seksualnog zlostavljanja djece usvajaju sve tehnologije i neki vjeruju da budućnost materijala za seksualno zlostavljanje djece leži u sadržaju generisanom vještačkom inteligencijom“.

Proizvođači slika zlostavljanja koriste softver vještačke inteligencije pod nazivom Stable Diffusion, koji je imao za cilj da generiše slike za upotrebu u umjetnosti ili grafičkom dizajnu.

Prerušila se u tinejdžerku da bi uhvatila pedofila

Prerušila se u tinejdžerku da bi uhvatila pedofila

Taj softver omogućava korisnicima da napišu kakvu sliku žele, a program je zatim kreira.

Bi-Bi-Si je, međutim, otkrio da se taj alat koristi za stvaranje slika koje  nalikuju realnim seksualnog zlostavljanja djece, uključujući silovanje beba i male djece.

Istražni timovi britanske policije kažu da se već susreću sa takvim sadržajem.

Novinarka Oktavija Šipšenks istražuje to pitanje već nekoliko mjeseci. Kontaktirala je Bi-Bi-Si preko dječje dobrotvorne organizacije NSPCC kako bi istakla svoje nalaze.

"Otkad su slike generisane vještačkom inteligencijom postale moguće, došlo je do ove ogromne poplave… ne radi se samo o veoma mladim djevojkama, oni [pedofili] govore o mališanima“, rekla je Šipšenksova.

Nezakonito posjedovati i "pseudo sliku" 

"Pseudo slika“ koju generiše računar i koja prikazuje seksualno zlostavljanje djece tretira se isto kao i prava slika i nezakonito je posjedovati, objavljivati ili prenositi u Ujedinjenom kraljevstvu.

Ijan Kričli iz Savjeta šefova nacionalne policije (NPCC) koji vodi zaštitu djece, rekao je da bi bilo pogrešno tvrditi da zato što prava djeca nisu prikazana na takvim "sintetičkim" slikama - da niko nije povrijeđen.

Upozorio je da bi pedofil mogao da se "pomjeri na toj skali uvreda od misli do sintetičkog, do stvarnog zlostavljanja djeteta”.

Neki od kreatora slika objavljuju na popularnoj japanskoj platformi društvenih medija pod nazivom Pixiv, koju uglavnom koriste umjetnici za mangu i anime.

Vještačka inteligencija može da ugrozi radna mjesta 80 odsto žena u SAD

Vještačka inteligencija može da ugrozi radna mjesta 80 odsto žena u SAD

Ali pošto je sajt hostovan u Japanu, gdje dijeljenje seksualizovanih karikatura i crteža djece nije protivzakonito, kreatori ga koriste da promovišu svoj rad u grupama i putem heštegova – koji indeksira teme pomoću ključnih riječi.

Portparol platforme je rekao da je stavio ogroman naglasak na riješavanje tog pitanja. Ona je 31. maja saopštila da je zabranila sve fotorealistične prikaze seksualnog sadržaja koji uključuje maloljetne osobe.

Kompanija je saopštila da je proaktivno ojačala sisteme za praćenje i da dodijeljuje značajne resurse za suprotstavljanje problemima u vezi sa razvojem AI.

"Industrijske razmjere"

Šipšenskova je navela da njeno istraživanje ukazuje na to da korisnici prave slike zlostavljanja djece u "industrijskim razmjerama".

"Obim je jednostavno ogroman, tako da će kreatori reći 'Cilj nam je da napravimo najmanje 1.000 slika mjesečno'", rekla je ona.

Velike promjene u najprodavanijem evropskom listu: Urednike mijenja vještačka inteligencija:

Velike promjene u najprodavanijem evropskom listu: Urednike mijenja vještačka inteligencija:

Komentari korisnika na pojedinačne slike u Pixiv-u  jasno pokazuju da imaju seksualni interes za djecu, a neki korisnici čak nude slike i video snimke zlostavljanja koji nisu generisani vještačkom inteligencijom.

Пратите нас и путем Вибера