Špijunaža, pranje novca i šverc deviza

Belgijanac optužen za špijunažu u Iranu osuđen na 40 godina zatvora

  • Извор: Анадолија
  • 10.01.2023. 17:03

Belgijski državljanin kome je u Iranu suđeno za "špijunažu, pranje novca i šverc deviza" osuđen je na 40 godina zatvora.

Belgijski državljanin Olivier Vandekastel optužen je za "špijuniranje protiv Irana u ime strane obavještajne službe", "saradnju s neprijateljskom vladom SAD-a protiv Irana", krijumčarenje deviza u Iranu i "pranje novca", objavila je iranska pravosudna novinska agencija Mizan. 

Vandekastle je osuđen na 25 godina zatvora zbog navodne "špijunaže i saradnje sa američkom vladom protiv Irana" u slučaju pred Revolucionarnim sudom u Teheranu. Osuđen je na 12,5 godina zatvora zbog "pranja novca", na 2,5 godine zatvora zbog "šverca valute" i novčanu kaznu i 74 udarca bičem. Napomenuto je da osuđeni ima pravo žalbe na odluku suda.

Belgijski ministar pravde Vinsent Van Kuikenborn objavio je 14. decembra da je Olivier Vandekastel, za kojeg je naveo da je radnik nevladine organizacije, osuđen u Iranu na 28 godina zatvora, ali iz Teherana tada nije bilo saopštenja.

Presuda za belgijskog državljanina zatvorenog u Iranu uslijedila nakon što je belgijski ustavni sud suspendovao sporazum o zamjeni zatvorenika s Iranom 8. decembra.

Nacrt sporazuma o razmjeni pritvorenika i zatvorenika između dvije zemlje odobren je u belgijskom parlamentu 21. jula. Predviđeno je da sporazum omogući povratak iranskog diplomate Esedulaha Asada, koji je bio zatvoren u Belgiji zbog optužbi za terorizam, u svoju zemlju.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.