Stranka "Forza Italia"

Berluskoni se vraća u politiku

  • Извор: Агенције
  • 26.08.2022. 10:09

Očekuje se da će stranka desnog centra koju vodi Silvio Berluskoni, "Forza Italia" osvojiti do 10 odsto glasova, što ga čini vjerovatnim kreatorom bitnih činovnika u sljedećoj vladi.

Sada, s gotovo 86 godina, nakon što je osuđen za poresku prevaru, izbačen iz Senata i službeno mu je zabranjeno obavljanje javne dužnosti, njegovo će se ime ponovo pojaviti na glasačkim listićima u Italiji za opšte izbore 25. septembra.

“Mislim da ću se na kraju predstaviti kao kandidat za Senat, tako da će svi ovi ljudi koji su me pitali konačno biti srećni”, rekao je Berluskoni ranije ovog mjeseca za radio RAI.

Nakon što je u julu povukla podršku koaliciji koju je predvodio bivši predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi, Berluskonijeva stranka spremna je vratiti se na vlast kao dio desničarske koalicije koju predvode neofašistička "Braća Italije" Đorđije Meloni, a koja uključuje i antiparničara Matea Salvinija  iz "Imigracione lige".

Berluskoni, koji kaže da bi se rješavanje ko će voditi koaliciju trebalo dogoditi nakon izbora, odbacio je nagovještaje da je zabrinut zbog mogućnosti da Meloni (45), čiji je moto "Bog, zemlja i porodica", postane premijerka.

Konstatujući dogovor između stranaka da onaj ko osvoji najviše glasova bira premijera, rekao je: "Ako to bude Đorđija, siguran sam da će se pokazati sposobnom za tešku zadaću." Ona bi bila prva žena na toj dužnosti.

Berluskoni je pozvao glasače da podrže njegovu stranku, predstavljajući sebe kao odgovornog pro-EU, centristu usred navale nacionalističkog populizma. Neko ko bi mogao napraviti desnu koaliciju umjerenijom.

(Izvor: Stuff)


Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.