ATV

Ако Конгрес не одобри додатну помоћ

Бијела кућа: Ускоро ћемо остати без средстава за подршку Украјини

 • 26.09.2023. 08:05

Сједињене Државе би могле да остану без средстава за подршку Украјини у наредним недјељама ако Конгрес не одобри додатну помоћ, изјавио је портпарол Савјета за националну безбједност Џон Кирби.

"Још нам је остало нешто средстава. Мислим да ћемо имати довољно за наредних неколико недјеља. Али недостатак додатних средстава које смо тражили ће несумњиво утицати на нашу способност да подржимо Украјину у јесењим и зимским мјесецима", рекао је портпарол Бијеле куће.

Према његовим ријечима, почетак зиме ће закомпликовати сукоб за обје стране. 

"Због тога желимо да будемо сигурни да ће Украјинци добити све што им је потребно све док постоје услови на терену за то", нагласио је.

Наиме, администрација Вашингтона је 10. августа затражила од Конгреса као додатну потрошњу из савезног буџета у фискалној 2023. години, која се у Сједињеним Државама завршава 30. септембра, 13 милијарди долара за хитну војну помоћ Кијеву и 8,5 милијарди долара за помоћ Украјини и низ других земаља у области економије и безбједности.

Бијела кућа је крајем августа затражила од чланова Конгреса да прихвате иницијативу да се накратко продужи владино финансирање како би се избегло могуће гашење неколико федералних одјељења. 

Како је тада изјавила директорка Канцеларије за управљање и буџет Бијеле куће Шаланда Јанг та иницијатива ће законодавцима дати времена да постигну компромис о буџетским питањима. 

Чињеница да тренутно Конгрес такође није одобрио буџет за предстојећу 2024. годину је још једна лоша вијест за Украјину. Ако документ не буде усвојен до 1. октобра, онда ће испоруке оружја Кијеву бити обустављене.

Раније су амерички медији писали да се група републиканских конгресмена противила захтјеву Бајденове администрације да се Украјини додијели 24 милијарде долара помоћи. Законодавци су тражили појашњење како су потрошена претходно обезбјеђена средства.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

  Упознаћемо вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста.

 • 13:25 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путописна авантура са потписом Бањалучанина Роберта Дацешина.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:40 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.