Nije prvi koji to kaže

Bivši analitičar CIA: Zelenskom prijeti vojni udar!

  • 30.08.2023. 10:05

Neuspjesi na bojnom polju mogli bi da natjeraju ukrajinsku vojsku da krene protiv predsjednika Vladimira Zelenskog, kaže penzionisani analitičar CIA Lari Džonson.

"Zelenski bi mogao da bude zbačen državnim udarom u naredne tri do četiri nedjelje, zbog velikog nezadovoljstva među trupama na istočnom frontu", rekao je Džonson u intervjuu "Ridaktedu".

Puč u Gabonu: Vojska preuzela vlast i poništila rezultate izbora

Puč u Gabonu: Vojska preuzela vlast i poništila rezultate izbora

Džonson nije prvi američki analitičar koji spekuliše o tome da će se vojska okrenuti protiv Zelenskog. Ranije ovog mjeseca, bivši oficir američkih marinaca Skot Riter rekao je da vjerovatnoća vojnog udara raste sa svakom uništenom ukrajinskom brigadom.

"Mogli bismo da dođemo do trenutka kada će vojska samo reći 'Dosta nam je'", rekao je Riter.

Zelenski napravio fatalnu grešku, Rusima je sada znatno olakšan posao?

Zelenski napravio fatalnu grešku, Rusima je sada znatno olakšan posao?

Džonson je rekao i da je zbog načina na koji se sukob odvija, opstanak Ukrajine kao države "pod velikim znakom pitanja". Kijev je već u potpunosti zavisan od Zapada i njegove potrebe će samo rasti dok će sposobnosti nastaviti da se smanjuju, rekao je bivši zvaničnik CIA.

Američka strategija za sukob bila je da Rusiju zarobe u ratu bez pobjede i izazovu promjenu režima u Moskvi, kaže Džonson. Umjesto toga, "to će se dogoditi Ukrajini", a Vašington će morati da smisli kako da "povuče" iz sukoba, jer je u velikoj mjeri potcenio ekonomsku i vojnu snagu Rusije, prenosi "RT internešenel".

Lukašenko: Zelenski se sprema da preda dio zemlje

Lukašenko: Zelenski se sprema da preda dio zemlje

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije ovog mjeseca razmišljao na sličan način, rekavši u intervjuu da su zapadni pokrovitelji Ukrajine javno posvećeni "borbi do posljednjeg Ukrajinca", ali da imaju istoriju napuštanja svojih saveznika i zastupnika, od Južnog Vijetnama do Avganistana, piše RT Balkan.

Пратите нас и путем Вибера