Načelnik opštine Sokolac

Bjelica razgovarao sa predstavnicima Fondacije Lara: Uskoro potpisivanje sporazuma o saradnji

  • Извор: АТВ
  • 29.07.2022. 17:23

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica danas je održao sastanak sa predstavnicama Fondacije „Lara“ iz Bijeljine, koja se bavi pitanjem zaštite žrtava porodičnog nasilja u Republici Srpskoj.

Pravni savjetnik Fondacije „Lara“ Slađana Milovanović istakla je da je cilj sastanka bio da se pronađe najbolje rješenje, prvenstveno za majku i dijete koji su žrtve nasilja u porodici, ali i seksualnog i bilo kog drugog oblika rodno zasnovanog nasilja.

– Raduje nas činjenica da je u samoj administraciji kod načelnika opštine Sokolac, ovaj problem prepoznat kao veliki i da su spremni da preduzmu određene korake da bismo svi zajedno radili na njegovom rješavanju. Pokrivamo istočni dio Republike Srpske a kapacitet Sigurne kuće je dvadeset korisnica – kazala je Milovanović.

Prema riječima načelnika Milovana Bjelice, na sastanku je dogovoreno da se u narednih nekoliko sedmica potpiše sporazum o saradnji između opštine Sokolac i Fondacije „Lara“, gdje bi opština na godišnjem nivou sufinansirala određena sredstva za rad. Sigurna kuća bi bila na usluzi i stanovnicima ove lokalne zajednice, ukoliko se ukaže potreba za tim.

– U saradnji sa Centrom za socijalni rad i ostalim nadležnim institucijama, Opština će sarađivati sa Fondacijom „Lara“. Želim da naglasim da opština Sokolac ni u kakvom slučaju ne toleriše nasilje u porodicama na teritoriji naše lokalne zajednice, ali i šire. Daćemo sve od sebe da se takve pojave eliminišu i već smo u više slučajeva djelovali preventivno. Ozbiljno ćemo stati iza ovog sporazuma i maksimalno ga podržati, jer su u posljednje vrijeme učestali problemi koji se dešavaju u krugu porodica i na području naše opštine – naveo je načelnik Bjelica.

Psihologinja u Sigurnoj kući Fondacije „Lara“ Grozdana Panić izjavila je da radi u direktnom kontaktu sa ženama i djecom koji se doživjeli neki vid nasilja u porodici.

– Sigurna kuća, osim smještaja, hrane i osnovnih higijenskih potreba pruža besplatnu psiho-socijalnu podršku, zatim pravnu i medicinsku. Zadatak nam je da žena bude osnažena i spremna da preuzme svoj život u vlastite ruke i donosi samostalno odluke. Sa ženama borave i djeca, koja ukoliko su školskog uzrasta nastavljaju svoje obrazovanje i imaju svu podršku tokom obavljanja školskih aktivnosti i imaju obezbjeđenu pratnju do same škole. Ženama pomažemo prilikom uspostavljanja kontakta sa poslodavcem u pronalasku posla, a sve u skladu sa njihovim interesovanjem i kapacitetom. Uspostavljena je i SOS linija – 1264, dostupna u svakom momentu, na kojoj radi naš stručni tim, gdje pravnica, psihologinja i socijalna radnica pružaju podršku prilikom kontakta – pojasnila je Panićeva.

Fondacija „Lara“ do sada je uspostavila saradnju sa opštinama Lopare i Ugljevik.

U Republici Srpskoj postoje još dvije sigurne kuće, u Banjaluci i Modriči, dok se u Federaciji Bosne i Hercegovine nalazi pet sigurnih kuća.

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм