Borelj: Nisam primio "non pejper", ali sam čuo za njega

  • 26.04.2021. 16:58

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je u Briselu da nije primio non-pejper o promjeni granica na Zapadnom Balkanu, ali da je čuo za njega.

Borelj je rekao da non-pejper za njega nije problem, pošto to, kako je istakao, i nije pravi dokument.

"Želim da naglasim podršku EU teritorijalnom integritetu BiH, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana i mislim da treba da se fokusiramo na stvari koje su važne, koje funkcionišu, u konstruktivnom dijalogu, a ne da vodimo debate koje nas odvlače od našeg zajedničkog rada", rekao je Borelj novinarima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas u Briselu da nije vidio non-paper u kojem se govori o mirnom razlazu BiH dodajući da o tom dokumentu ni sa kim nije razgovarao, a da je posljednji put razgovarao sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom o situaciji vezanoj za pandemiju virusa korona.

Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za medije sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove Žozefom Boreljom, odgovarajući na pitanje novinara u Briselu da li zna za taj dokument, da li on zaista postoji, kao i da li je razgovarao sa slovenačkim premijerom.

Prema njegovim riječima, sa Janšom je razgovarao posljednji put kako bi se dogovorio o vraćanju građana Srbije iz Slovenije i Italije.

"Nisam imao priliku u skorije vreme da razgovaram sa njim. Uvek sam otvoren za svaku vrstu debate, ne živimo u doba inkvizicije, ali mi smo fokusirani na ekonomiju, integraciju Srbije u EU i ekonomski napredak", kazao je Vučić.

Ističe da Srbija podržava integritet BiH i navodi da je to kazao već hiljadu puta, kao i da Srbija poštuje integritet Republike Srpske.

"To je naša obaveza. Nisam video nijedan dokument, niko mi nije predstavio takav dokument i ne mogu nikoga da osudim po tom pitanju. Ne znam za ostale, ali sa mnom niko o tome nije razgovarao", kazao je predsjednik Srbije.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.