Britanski premijer

Džonson iznenada došao u Kijev, poznato o čemu je razgovarao sa Zelenskim

  • Извор: Агенције
  • 17.06.2022. 17:29

Britanski premijer Džonson potvrdio da je stigao u Kijev i izjavio da je srećan što se vratio.

Zelenski je potvrdio Džonsonovu posjetu Ukrajini, rekavši da mu je "drago što može da poželi dobrodošlicu svom prijatelju nazad u Kijev", objavio je novinar TAJMS-a.

Džonson je danas trebalo da učestvuje na velikom samitu u Donkasteru, ali je u posljednjem trenutku otkazao i otišao u Kijev. On je danas popodne trebalo da održi govor poslanicima konzervativaca, odbornicima i poslovnim liderima u Donkasteru.

Kako prenosi Skaj njuz, Džonson je bio prvi lider jedne članice G7 koja je posetila Kijev u aprilu.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je tada saopštilo: "Želimo da poželimo dobrodošlicu Borisu Džonsonu u Kijev. Budite hrabri, kao Boris. Budite hrabri, kao Ukrajina."

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski i premijer Velike Britanije Boris Džonson razgovarali su danas o snabdijevanju Kijeva teškim naoružanjem i sistemima protivvazdušne odbrane, saopštio je šef Kabineta ukrajinskog predsjednika Andrej Jermak.

On je naveo da se tim kabineta i Vlade Ukrajine, zajedno sa Zelenskim, sastao sa "dobrim prijateljem i saveznikom" DŽonsonom.

"Razgovarali smo sa Borisom o potrebi da se isporuče teško naoružanje i sistemi protivvazdušne odbrane, ekonomskoj podršci Ukrajini, pojačanim pritiskom sankcijama na Rusiju, bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu i potrebi da Rusija nadoknadi gubitke nanesene našoj zemlji", napisao je Jermak na "Telegramu".