Više od 1.000 zatvorenika

Božićna amnestija u Njemačkoj - neki radije ostaju u zatvoru

  • Извор: Агенције
  • 15.12.2022. 12:57

Za više od 1.000 zatvorenika u njemačkim zatvorima, Božić, praznik mira, biće i praznik slobode. Oni su u okviru božićne amnestije ranije pušteni kući. Samo jedna savezna pokrajina nije amnestirala zatvorenike.

Više od 1.000 zatvorenika u Njemačkoj pušteno je uoči Božića prijevremeno iz zatvora. To su podaci ankete koju je njemačka novinska agencije dpa sprovela u ministarstvima pravde saveznih pokrajina. Najveći broj oslobođenih je u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini, Sjevernoj Rajni Vestfaliji, gdje je pušten 291 zatvorenik.

Ukupno najmanje 1.056 prijevremenih puštanja ove godine značajno je povećanje u odnosu na 2021. kada su njemačke pokrajine dozvolile da samo nešto više od 800 počinilaca krivičnih djela ode ranije kući.

Neki radije ostaju u zatvoru za Božić

Božićna amnestija ima za cilj da zatvorenicima, koji bi ionako bili pušteni na prelazu godine, donese lijepu proslavu. U slučaju božićne amnestije, zatvorenici se obično oslobađaju samo nekoliko dana ili nekoliko nedjelja prije planiranog puštanja na slobodu. Međutim, ima i zatvorenika koji odbijaju prijevremeno puštanje na slobodu i radije Božić provode u zatvoru.

Sami slovi za prijevremeno zatvaranje su strogi: na to imaju pravo samo zatvorenici koji nisu privlačili negativnu pažnju u zatvoru i koji nisu morali da izdrže dugu zatvorsku kaznu.

Tokom novogodišnjih praznika niko nije dostupan

Pokrajina Baden-Virtemberg je ranije otvorila kapije za oko 200 zatvorenika. Amnestija "koristi zatvorenicima čija bi zatvorska kazna bila okončana u posljednjih nekoliko nedjelja u godini“, rekla je tamošnja ministarka pravde Merion Gendžes (CDU). 

"Ljudi ne bi trebalo da budu na ulici kada tokom novogodišnjih praznika nikog ne možete da nađete u savjetovalištima i socijalnim službama“, kaže ona, prenosi DW.

Senatorka za pravosuđe Berlina Lena Kreck, koja je sprovela odluku o prijevremenom oslobađanju više od 160 kriminalaca, koristi slične argumente: u prošlosti se, kaže, pokazalo da je potraga za stanovima i poslom posebno teška na Božić i na prelazu godina. Zato njena grad-pokrajina Berlin počinje s pomilovanjima već krajem oktobra.

“Sloboda u krugu porodice“

Žaklin Bernhard, ministarka pravde Meklenburga Prednje Pomeranije, ukratko iznosi očekivanja političara od božićne amnestije: „U suštini, vidimo zaista dobre šanse za zatvorenike. Božićno pomilovanje im koristi da pronađu svoj put na slobodi zajedno sa porodicom, u novoj fazi života i bez daljih zločina.“

U Tiringiji je tamošnje Ministarstvo pravde naglasilo da dosadašnjih sedam oslobađanja nije "božićna amnestija“, već uredba o "milosrdnim djelima povodom Božića“.

Samo Bavarska ostaje stroga

Kao i prethodnih godina, Bavarska ne učestvuje u takozvanoj božićnoj amnestiji. 

"Izmjena pravno obavezujuće kazne putem pomilovanja mora biti rezervisana za apsolutno izuzetne slučajeve i ne smije da zavisi od kalendarskih podudarnosti“, saopštilo je Ministarstvo pravde Bavarske.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм