Objavili video

Britanci tvrde: Rusija raspoređuje nuklearne rakete kod finske granice

  • Извор: Агенције
  • 16.05.2022. 19:13

Britanski mediji objavili su snimak na kojem se navodno vidi kako je Rusija počela da premješta nuklearne rakete uz finsku granicu. 

Ova vijest dolazi samo dan nakon što su finski predsjednik Sauli Ninisto i premijerka te zemlje Sana Marin objavili da će se Finska kandidirati za članstvo u NATO savez.

Na snimku se navodno vide kamioni s balističkim projektilima 9K720 Iskander koji idu auto-putem prema Viborgu kod granice s Finskom. Viborg se nalazi samo pedesetak kilometara od Finske, oko 217 kilometara od glavnog grada Finske Helsinkija. 

Iskander je pokretni balistički raketni sistem čije rakete imaju domet do 500 kilometara, što znači da je Helsinki u dometu ruskih projektila iz Viborga.

Ove rakete neposredno uoči udara u cilj izbacuju lažne mamce tako da neprijateljski protivvazdušni sistemi ostaju zbunjeni, tačnije ne mogu prepoznati projektil s pravom bojevom glavom.

Podsjetimo, nakon što su Finska i Švedska podnijele zahtjev za članstvo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije poslalo je upozorenje rekavši kako je taj potez "teška greška" i da će imati "dalekosežne posljedice".

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)