Objavljeno

Britanija grupu Vagner proglašava terorističkom organizacijom

  • Извор: Агенције
  • 06.09.2023. 11:45

Velika Britanija objavila je u srijedu, 6. septembra, da će rusku vojnu grupu Vagner proglasiti zabranjenom terorističkom organizacijom, rekavši da ona ostaje prijetnja globalnoj sigurnosti čak i nakon smrti vođe Jevgenija Prigožina.

Vlada je rekla da će parlament uvesti nalog za zabranu grupe prema Zakonu o terorizmu. Nakon što zakonodavci odobre, imenovanje će zabraniti članstvo ili podršku Vagneru, koji je odigrao značajnu borbenu ulogu tokom ruske specijalne vojne operacije na Ukrajinu. Takođe je djelovao u Siriji i nekoliko afričkih zemalja.

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejvermen rekla je da je Vagner "bio umiješan u pljačke, mučenja i varvarska ubistva. Njegove operacije u Ukrajini, na Bliskom istoku i u Africi prijetnja su globalnoj sigurnosti."

"Oni su teroristi, jasno i jednostavno - i ova naredba o zabrani to jasno pokazuje u zakonu Ujedinjenog Kraljevstva", rekla je.

Zabrana će omogućiti vlastima Ujedinjenog Kraljevstva da zaplijene imovinu organizacije, iako je ta moć uglavnom simbolična jer nije poznato da Vagner djeluje u Britaniji.

Ovaj potez uslijedio je nakon preporuke uticajnog Odbora za vanjske poslove Parlamenta u julu da se Vagner zabrani. Odbor je rekao da su britanske vlasti "podcijenile" prijetnju koju predstavlja ova jedinica.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: