Saopštio Džonson

Britanija ipak ne prima tako lako ukrajinske izbjeglice

  • Извор: Блиц
  • 07.03.2022. 21:46

Premijer Boris Džonson odbacio je u ponedjeljak pozive Britaniji da ublaži zahtjeve za vize za ukrajinske izbjeglice koje bježe od sukoba, rekavši da je Britanija velikodušna zemlja, ali da mora da nastavi da provjerava ko ulazi u nju.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je više od 1,5 miliona ljudi pobjeglo iz Ukrajine otkako je Rusija počela da bombarduje svog susjeda, sa stotinama hiljada koje su ušle u Poljsku, Rumuniju, Slovačku i druga mjesta, javlja Rojters.

Odgovarajući na kritike da Britanija ne čini dovoljno i da je daleko iza svojih evropskih susjeda u pomaganju u rješavanju najveće humanitarne krize na kontinentu od Drugog svjetskog rata, Džonson je rekao:

– Mi smo veoma, veoma velikodušna zemlja. Ono što želimo jeste kontrola i želimo da možemo da provjeravamo – zaključio je.

– Mislim da je razumno s obzirom na ono što se dešava u Ukrajini da se uvjerimo da imamo neku osnovnu sposobnost da provjerimo ko dolazi – dodaje.

Britansku vladu osudile su dobrotvorne organizacije, opozicioni zakonodavci i Francuska nakon što je njeno insistiranje da izbjeglice prvo dobiju vizu značilo da su neki Ukrajinci zaglavljeni u francuskom gradu Kaleu, nemoćni da uđu u Britaniju, što je izazvalo diplomatski sukob, prenosi Blic.

Evropska unija pristala je da odobri privremeni boravak Ukrajincima koji bježe od invazije i omogući im pristup zapošljavanju, socijalnoj zaštiti i stanovanju do tri godine.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм