Од фебруара

Британке могу да изваде потврду да су изгубиле трудноћу

 • Извор: РТС
 • 27.03.2024. 02:00

Жене у Великој Британији, које су прије 24. недеље доживјеле побачај, од фебруара ове године имају право да добију потврду као успомену на своју изгубљену трудноћу. Притом, не морају да имају медицински доказ за то јер није ријеч о правном документу, нити се са њим добијају икакаве повластице.

Лoра, Холи, Лизи и Сара су говориле о својим искуствима и томе како им је тај документ помогао да се носе са болом.

Парови који су у Великој Британији прошли кроз болно искуство побачаја, сада могу да добију сертификат, својеврсну писану потврду као сјећање на изгубљену трудноћу.

Лoра, држављанка Велике Британије, наводи да су након што је побацила 2020. године, њен муж и она били скрхани, те да о томе не причају често, али да неће заборавити бебу која је била дио ње.

Истиче, међутим, да би жељела отворено и искрено да разговара са дјецом о том губитку.

„Мој шестогодишњи син зна за брата или сестру који су умрли у мамином стомаку. За мене је важно да имам званични документ који доказује да је наша беба постојала, који можемо да ставимо у кутију за чување успомене и о чему ћемо моћи да причамо“, прича Лаура.

У разговору за Би-Би-Си Холи је рекла да је било катарзично и терапеутско искуство када је затражила четири сертификата за четири бебе које је изгубила у посљедње три године.

„Документа долазе у великој коверти. Иако их нећу урамити или показивати, чињеница да та информација постоји ме умирује. Фрустрирајуће је када љекарима морам да препричам шта ми се дешавало. Сертификати су доказ да су се та искуства десила и потврђују моју трауму“, наводи Холи.

Пут једне породице

Лизи се, пак, осјећа збуњено поводом издавања тих докумената, јер је три пута побацила, али је само током једне трудноће чула откуцаје срце бебе.

„Осјећам се збуњено у вези са тим да ли да подносим захтјев за потврду о губитку бебе за само једну трудноћу или све три. Мислим да се и даље држим поруке – да се рана (трудноћа) не рачуна“, истиче Лизи.

Сара наводи да њен муж и она нису оклијевали да се пријаве за потврду о губитку бебе, јер сматрају да је он потврда онога кроз шта су заједно прошли.

Доказ о постојању

Парови у Британији могу да поднесу пријаву за сертификат који потврђује да су изгубили бебу у период од септембра 2018. године до данас.

Трудница која је имала побачај прије 28. недеље, како би се пријавила, мора да има најмање 16 година, као и да је у вријеме губитка живела у Британији.

Жене су поздравиле увођење ове новине, истичући да је ријеч о доказу да су њихове бебе постојале, док британски министри кажу да су до одлуке дошли након што су саслушали родитеље који су прошли кроз болно искуство.

Беба која је рођена мртва, након 24 навршене недеље трудноће, назива се мртворођенче и њена смрт се званично региструје, док се оне које су умрле прије те недјеље, углавном због компликација, званично не евидентира.

Пратите нас и путем Вибера

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

  'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?