Zak Goldsmit

Britanski ministar podnio ostavku, pa napao premijera!

  • Извор: Агенције
  • 30.06.2023. 15:39

Britanski ministar životne sredine Zak Goldsmit danas je podnio ostavku, poručivši da je premijer Riši Sunak "nezainteresovan" za ekologiju prenosi Guardian.

Konzervativni kolega i bivši poslanik objavio je dugačko pismo o ostavci u kojem je detaljno naveo svoje razočaranje premijerom jer je izazvao "paralizu" životne sredine u Vajtholu i odlučio da prisustvuje zabavi medijskog barona, a ne međunarodnom ekološkom forumu.

Računi za vodu u Velikoj Britaniji mogli bi da porastu i do 40 odsto

Računi za vodu u Velikoj Britaniji mogli bi da porastu i do 40 odsto

Goldsmitove optužbe vjerovatno neće biti od pomoći Sunaku uoči izbora, a očekuje se da će opozicione stranke naglasiti neuspjeh vlade da učini dovoljno u klimatskim vanrednim situacijama, dobrobiti životinja i ispuštanju otpadnih voda.

Ed Miliband, sekretar za energiju u sjenci, nazvao je Goldsmitov odlazak "razornom optužnicom protiv Rišija Sunaka i cijele njegove vlade o klimi i prirodi".

Goldsmit je u svojom pismu, koji je objavio na Tviteru, naveo da je biti ministar životne sredine bilo "uzbuljivo iskustvo" i pohvalio je napredak koji je Velika Britanija postigla kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena na međunarodnom nivou, pogotovo kada je njegov bliski kolega Boris Džonson bio u Dauning stritu.

Obraćajući se direktno Sunaku, torijevski kolega je rekao:

"Premijeru, pošto sam mogao da uradim toliko toga ranije, borio sam se čak i da zadržim liniju posljednjih mjeseci. Nije problem u tome što je vlada neprijateljski raspoložena prema okruženju, nego što ste vi, naš premijer, jednostavno nezainteresovani. Taj signal, ili njegov nedostatak, procurio je kroz Vajthol i izazvao neku vrstu paralize".

- Apatija ove vlade pred najvećim izazovom sa kojim smo se suočili čini neodrživim nastavak moje sadašnje uloge - dodao je.

Britanac probao 10 srpskih jela: Sarma ga oduševila, a na ovo se zgrozio!

Britanac probao 10 srpskih jela: Sarma ga oduševila, a na ovo se zgrozio!

Goldsmit takođe tvrdi da je Velika Britanija "vidljivo sišla sa svjetske scene i povukla svoje vođstvo u oblasti klime i prirode".

Naime, bivši ministar odlučio je da podnese ostavku nakon što je Sunakova vlada ukinula zakon o čuvanju životinja nakon pritiska lovačkog lobija, koji je bio zabrinut da će lovački psi biti pogođeni mjerama iz zakona o dobrobiti životinja.

Zakon bi razbio uzgoj štenaca, kao i držanje primata kao kućnih ljubimaca i zabranio živi izvoz domaćih životinja.


Пратите нас и путем Вибера