Veliki izvoznici

Bugarska i Poljska bez ruskog plina: Šta sada poskupljuje?

  • Извор: АТВ
  • 27.04.2022. 12:11

Zbog neplaćanja u rubljama ruski Gasprom suspendovao je snabdijevanje gasom Bugarsku i Poljsku. U trenucima svjetske krize, pored divljajućih cijena skoro svih proizvoda, ova direktna energetska kriza koja će pogoditi Bugarsku i Poljsku postavlja pitanje o novom rastu cijena.

Iako je zima završena i dolaze topliji dani što će ovu suspenziju učiniti podnošljivijom, ipak gas se koristi osim u domaćinstvima i u industrijskoj proizvodnji.

Kao najveći izvoz Bugarska registruje električne strojeve, bakar, žitarice, vozila, farmaceutske proizvode, plastiku, razne vrste namještaja kao i izvod ruda i goriva.

Poljska prednjači u mašinama, kotlovima, namještaju i montažnim objektima, plastici, proizvodima od željeza ili čelika, mesu, ulju, gumama, medicinskim aparatima, proizvodima od papira, aluminijumu, duvanu, kao i odjevim predmetima.

Prema informacijama Worldometersa, na listi najvećih konzumenata gasa Poljska je rangirana na poziciju 39, a Bjelorusija na poziciju 40.

Da bi lakše uporedili ovu situaciju, Bugarska sa 6.9 miliona stanovnika i površinom od 110.994 km na kvadrat 3,313 kilometara kubnih gasa, dok Srbija sa skoro isto stanovnika i nešto manjom površinom troši 2,300 kilometara kubnih gasa.

Тагови:
  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм