Kuba

Raste broj žrtava u eksploziji u hotelu u Havani, uzork curenje plina?

  • Извор: СРНА
  • 06.05.2022. 19:38

Osam ljudi danas je poginulo, a najmanje 40 povrijeđeno od eksplozije gasa u hotelu sa pet zvjezdica u Havani, saopštile su kubanske vlasti.

U hotelu "Saratoga" u to vrijeme nisu bili prijavljeni strani turisti, pošto je u toku biloi renoviranje objekta, rekao je listu "Granma" guverner Havane Reinaldo Garsija Zapata.

"Nije bilo bombe ili napada. Ovo je tragični incident", napisao je na "Tviteru" predsjednik Migel Dijaz-Kanel, koji je obišao mjesto događaja, prenio je AP.

Eksplozija se dogodila u vrijeme kada Kuba pokušava da podstakne sektor turizma, koji je od ključnog značaja za ovu zemlju, teško pogođenu pandemijom virusa korona i negatovnim posljedicama rata u Ukrajini.

Ministar zdravlja Hoze Anhel Portal rekao je da su bolnice primile oko 40 povrijeđnih i dodao da bi broj mogao da poraste jer se nastavlja potraga za ljudima koji su možda blokirani krhotinama u strukturi iz 19. vijeka.

List "Granma" prenosi da je nestalo 13 ljudi. Evakuisana je osnovna škola koja se nalazi u blizini, a lokalni mediji prenose da među djecom nema povrijeđenih.

Kubanski predsjednik Migel Dijaz-Kanel odbacio je mogućnost bombaškog napada i rekao je da je  vjerovatno rezultat curenja gasa,

Detonacija je zahvatila nekoliko spratova hotela "Saratoga", izjavili su očevici.

Državna televizija navodi da je povrijeđeno nekoliko ljudi.

Na licu mjesta su policija, ekipe Hitne pomoći i pripadnici spasilačke službe, a ključni objekti i tačke u okolini su blokirani.

Hotel u neoklasičnom stilu renovirala je jedna britanska kompanija nakon raspada Sovjetskog Saveza i postao je mjesto koje često posjećuju državni zvaničnici i poznate ličnosti.

Prema podacima sa "Fejsbuk" stranice ovog hotela, zdanje je nakon pandemije pripremano za otvaranje za četiri dana.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.