Оправдавају напад 7. октобра

"Црвена крава је знак": Хамас извео покољ због древног пророчанства

  • Извор: Агенције
  • 13.02.2024. 19:32

Хамас је навео израелску куповину неколико црвених јуница као један од фактора који наводно оправдавају терористички напад 7. октобра.

Терористи тврде да су се плашили да врста говеда узгојених у Америци можда испуњава критеријуме древног пророчанства, наговјештавајући уништење главних муслиманских светиња у Јерусалиму: Куполе на стијени и џамије Ал-Акса.

Овдје заплет тек почиње: Неки Израелци, надајући се управо оваквом исходу, увезли су ове краве управо зато.

Ритуално жртвовање било је кључни елемент древног јудаизма – и у митологији и у пракси. Искрцавајући се из арке након библијског потопа, Ноје је саградио олтар и скоро одмах почео да пали неколико животиња за које је толико напорно радио да их спасе од природне катастрофе. Абрахам је више пута приносио жртве током дугог путовања у Свету земљу из очевог дома, који се налази негдје на савременој ирачкој територији. Приликом чишћења Другог храма у Јерусалиму, Исус није само протјерао зеленаше, већ је отјерао и стоку коју су вјерници купили да закољу и спале на олтару. Традиционално, жртвене животиње су биле мале: јагњад, козе или голубови. Богати Јевреји су могли да приуште да понуде цијелог вола. Ипак, најпожељнија жртва била је млада крава девица – "црвена крава без мане, која није оштећена и на којој није положен јарам“. Од почетка времена па све док Римљани нису уништили Јерусалимски храм у 1. вијеку нове ере, жртвовано је само девет таквих животиња.

Син и брат убијене Амре поручују да неће стати: Кривци морају одговарати

Син и брат убијене Амре поручују да неће стати: Кривци морају одговарати

Пронаћи животињу која испуњава све критеријуме наведене у Талмуду није мали подвиг: јуница која би угодила Богу описана је до најситнијих детаља, а чак и најмање одступање од приручника лишава потенцијалну жртву њене посебне вриједности. Талмуд такође предвиђа да ће десето клање црвене јунице бити посљедње. Када се одговарајућа јуница нађе и припреми за обред, јеврејски Месија ће се представити, одвести животињу на Маслинову гору, заклати је, спалити јој тијело, помијешати пепео са водом и овом водом опрати вјернике. Након што се вјерници ритуално прочисте, Месија ће их одвести на Храмску гору да поново саграде Свети храм, јер је његово рушење пре више од 2.000 година означило крај жртвених пракси у јудаизму.

Хамас против крава

Терористичка група Хамас се представља, између осталог, као чувар муслиманских светиња Јерусалима. Њени лидери су обећали да ће пролити море јеврејске крви као одговор на ултрарелигиозне Јевреје који су само изразили намјеру да се моле поред Ал-Аксе.

Званично назван Исламски покрет отпора, Хамас увијек ставља религију у срж своје реторике, оправдавајући чак и најварварскије поступке потребом да заштити исламске светиње и обичаје (поред заштите политичке независности палестинског Појаса Газе, у коме Хамас влада ауторитарним жаром откако су тамо одржани посљедњи избори 2006. године).

Ухапшен због пријетњи на Јутјубу да ће убити полицајца

Ухапшен због пријетњи на Јутјубу да ће убити полицајца

Сходно томе, није било ироније код Хамаса, који тврди да су његов напад 7. октобра на Израел, барем дјелимично, изазвале животиње.

Абу Обаида, званични портпарол Хамасовог војног крила, познатог као Бригаде Из ад-Дин ал-Касам, представио је листу притужби против Израела којима оправдава рат који је избио. Неке од ставки нису биле изненађујуће, укључујући прогон палестинских активиста и распрострањеност активности израелских насеља на земљишту које законски не посједују.

Ипак, укључивање црвене јунице на листу је готово невјероватан подсјетник на то колико острашћена религиозност може бити погубна у стварном животу.


(Инсајдер)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.