Džim Hajms

"Curenje dokumenata Pentagona može da košta Ukrajinu"

  • Извор: СРНА
  • 11.04.2023. 13:13

Nedavno curenje strogo povjerljivih dokumenata Pentagona moglo bi da košta Ukrajinu loših ishoda na bojnom polju, izjavio je Džim Hajms, član Odbora za obavještajna pitanja u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

"Sve što upućuje na izvore i metode donosi veoma realan rizik da ti izvori i metode nestanu", rekao je Hajms.

On je istakao da to može da znači ubijanje ljudi i obaranje tehnologija, te da se sve to prenese na loš ishod na bojnom polju.

Hamjs je naglasio da on nije detaljno obaviješten o dokumentima i da ne može da potvrdi njihovu autentičnost, iako su neki drugi zvaničnici rekli da se radi o autentičnim dokumentima, javio je CNN.

Kongresmen je dodao da će obavještajno partnerstvo pod nazivom "Pet očiju", koje čine SAD, Velika Britanija, Australija, Kanada i Novi Zeland, zbog curenja dokumenata možda dva puta razmisliti o dijeljenju najosjetljivijih obavještajnih podataka.

Dokumenti koji su nedavno objavljeni na internetu pružaju osjetljive detalje o nizu bezbjednosnih pitanja, uključujući o Ukrajini, Kini i Bliskom istoku. Oni, navodno, otkrivaju slabosti ukrajinske protivvazdušne odbrane i druge detalje sukoba nakon rane procjene američke vojske.

Osim toga, dokumenti pokazuju da su SAD špijunirale čak i svoje saveznike, kao što je Južna Koreja, što je izazvalo veliku zabrinutost među američkim zvaničnicima koji smatraju da ovakva situacija može da ugrozi američke izvore i podriva važne međunarodne odnose.

Pentagon će preduzeti mjere jačanja kontrole nad strogo povjerljivim dokumentima.